viticultura
Tres cellers certificats en viticultura regenerativa
Tres cellers catalans i un celler de Xile però que pertany al català Miquel Torres, de Família Torres, són els primers del món a obtenir la nova certificació internacional de viticultura regenerativa RVA (Regenerative Viticulture Alliance), que certifica que procedeixen de vinyes regeneratives i, per tant, que contribueixen a frenar l’escalfament global. L’Associació de Viticultura Regenerativa, creada el 2021, va donar a conèixer aquestes primeres certificacions i els primers vins a sortir al mercat amb aquesta certificació a finals de juliol . Els primers cellers del món avalats per l’entitat Regenerative Viticulture Alliance (RVA) són Domaine Mirabeau (Côtes de Provence, França), Domaine Lafage (Roussillon, França), Lima & Smith (Vinho Verde, Portugal), Miguel Torres Chile (Regió del Maule, Xile), Família Torres (Penedès), Clos Mogador (Priorat) i Jean Leon (Penedès). L’estàndard RVA, impulsat per l ’Associació de Viticultura Regenerativa en col·laboració amb The Regenerative Viticulture Foundation, està certificat per Ecocert, líder mundial en certificació orgànica i sostenible. Aquesta nova certificació reconeix els esforços realitzats pels viticultors i productors de vi de tot el món que apliquen aquest model vitícola i certifica els vins que procedeixen de vinyes regeneratives i, per tant, contribueixen a mitigar els efectes de l’escalfament global gràcies a la seva funció com a embornals de carboni. Els primers vins amb la certificació RVA ja estan disponibles i inclouen La Réserve Rosé 2023 (Domaine Mirabeau), Clos Ancestral Blanc 2023 i Forcada 2023 (Família Torres), Nereda Blanc Bio 2023 (Domaine Lafage) i Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2023 (Jean Leon). L’Associació de Viticultura Regenerativa impulsa un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes, que es basa en el cicle del carboni per regenerar els sòls, frenar l’erosió, fomentar la biodiversitat i mitigar l’escalfament global.