Societat

Societat

Mor l’historiador i arqueòleg mallorquí, Guillem Rosselló Bordoy

Referent en l’estudi sobre el període musulmà de l’illa de Mallorca.

L’historiador i arqueòleg mallorquí Guillem Rosselló Bordoy ha mort aquesta matinada a Palma, a l’edat de 92 anys, segons han confirmat diversos mitjans locals.

Nascut l’any 1932 a Palma (Mallorca), va llicenciar-se en Filologia semítica (1955), en Història (1960) i es va doctorar en Història Antiga l’any 1973 amb una tesi doctoral sobre el període musulmà de l’illa de Mallorca. Tot a la Universitat de Barcelona. L’any 1961 va entrar a treballar al museu diocesà de Mallorca, el 1963 va ser nomenat conservador i dos anys més tard director, càrrec que va ocupar fins a la seva jubilació (2002). Sota la seva direcció, el museu va experimentar un gran creixement i va crear les seccions de Muro, d’Alcúdia i el Museu Monogràfic de Pollentia.

Rosselló és considerat una figura cabdal per entendre el món musulmà a l’illa. Al llarg de la seva trajectòria va publicar nombrosos articles relacionats amb la història musulmana i treballs de síntesi. Entre les seves publicacions més destacades hi ha La cultura talaiòtica a Mallorca (1968), considerada la seva obra capital, i la traducció al català de l’únic testimoni escrit de la caiguda de l’illa des del punt de vista musulmà: Crònica àrab de la conquesta de Mallorca (2008), la qual es va convertir en un supervendes tant a les illes com al principat. Aquest text del segle XII és interessant perquè mostra l’altra cara de la moneda del Llibre dels fets de Jaume I. Aquesta se centra sobretot en la darrera etapa musulmana (1209-1230) i en la seva caiguda definitiva en mans dels catalans. L’any 2003, Rosselló va esdevenir doctor en Estudis Àrabs i Islàmics per la Universitat Complutense de Madrid.

Com a arqueòleg, a finals dels anys 50 va formar part de l’equip liderat pel famós arqueòleg i prehistoriador gironí Lluís Pericot. Durant trenta anys va dirigir fins a quaranta-sis excavacions. Així mateix, va redactar diverses publicacions i des del 1986 va dirigir el Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana.

Va exercir de professor de la sessió d’estudis universitaris de l’Estudi General Lul·lià (1955-1956), de l’Institut Ramon Llull (1958-1960 i 1961-1970), de l’Escola de Comerç de Palma (1957-1961), de la secció de la UB a Palma (1967-1978) i de la Universitat de les Illes Balears (1978-1995). Va ser membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de la Reial Acadèmia de la Història. L’any 2008 va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull que atorga el govern de les Illes Balears en reconeixement de les seves investigacions i pels serveis prestats al país.

La directora actual del Museu que durant gairebé quaranta anys ell va dirigir, Maria Garcia Salvà, ha lamentat la mort del qui segons ella era un gran humanista i arabista; ha volgut destacar que la gran majoria de jaciments de Mallorca han estat excavats gràcies a ell; i ha posat en relleu els dòlmens de Son Oms que va protegir. Per altra banda, també ha afegit que un altre vessant menys conegut de l’historiador era la seva passió per l’art contemporani, el qual va exposar per primera vegada, al Museu de Mallorca, quadres de l’artista Miquel Barceló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El govern diu que tindrà el certificat de ciberseguretat el 2025 i lamenta l’informe de la Sindicatura

MATARÓ
religió

“En 1.000 anys es cometen errors, però tot ajuda a créixer si es reconeix”

barcelona
Palamós

Prohibeixen el bany a la platja Gran per la presència d’un peix agulla imperial

Palamós

Manlleu canvia la caserna de la Guàrdia Civil per habitatge públic

MANLLEU
espai

La missió Polaris s’enlaira per aconseguir la primera caminada espacial privada

barcelona

S’endarrereixen les sancions per no dur l’etiqueta ambiental a la ZBE

Viladecans

Nova condemna per al llibreter neonazi Pedro Varela

BARCELONA
salut

Els oncòlegs es queixen de desgast professional abans del congrés

Barcelona

La piscina municipal redueix els incidents a l’estiu gràcies a l’increment de vigilància

figueres