Societat

Òscar Escuder

President de Plataforma per la Llengua

“Hem de revertir la tendència del baix ús social del català”

La Plataforma per la Llengua alerta que l’emergència lingüística que pateix la llengua catalana segueix agreujant-se

“Demanem al nou conseller de Política Lingüística que impliqui tot el govern a canviar la minorització del català”

Existeix la mentalitat que és de bona educació canviar de llengua, però és submissió lingüística

En el seu informe anual sobre la situació de la llengua catalana –l’InformeCAT 2024–, la Plataforma per la Llengua avisava que l’ús social del català seguia descendint. Irònicament, el 80% dels catalanoparlant consideraven que parlar-lo era un fet molt important per ser català. Això es donava perquè la llengua catalana està “fortament vinculada amb la comunitat política i el sentiment de pertinença”, explicaven en el document. El president de l’entitat, Òscar Escuder, alertava que la majoria de catalanoparlants canviaven de llengua en primera instància i contribuïen al seu baix ús.

Els catalanoparlants tenen complex de parlar la llengua en certs ambients?
El canvi de llengua és una de les causes principals, o fins i tot la principal, de la disminució de parlants socials. Dit això, no sé si en podríem dir que hi ha un complex. Tenim la història que tenim. Em sembla molt evident que existeix la mentalitat que és de bona educació canviar de llengua. Però és un fracàs perquè primer moltes de les persones amb les quals canvien la llengua et poden parlen en català. D’això se’n diu submissió lingüística. Perquè no només canviem al castellà quan l’altre ens parla castellà, és que a vegades comencem a conversar en castellà. Hem de pensar que la gent t’entén, amb la qual cosa la comunicació és perfectament fluida i facilites a qui encara no és prou fluid en català que el vagi aprenent i el vagi practicant.
Per què parlem d’una emergència lingüística?
Perquè estem en una situació en la qual l’ús social està en una clara baixada. Aquí podem posar l’origen allà on vulguis. Els historiadors expliquen que, a finals del segle XIX, el 97% dels habitants de Catalunya només parlaven català. Eren les classes benestants les que parlaven castellà. Evidentment, no estem dient de tornar a un monolingüisme, això ara ni seria desitjable ni és possible. Però tampoc quedar-nos en un monolingüisme d’una llengua que no és la pròpia del país.
Hi ha perill real que el català s’extingeixi?
Si seguim aquesta tendència, arribarà un moment en què potser al cap d’un grapat de dècades sí que arribarem al punt d’estar a punt de desaparèixer. Ja dic que no és imminent, però no volem arribar a aquest punt. Hem de començar a revertir la tendència d’aquest baix ús.
En quins àmbits la llengua està més discriminada?
L’àmbit judicial ho té tot per estar el primer del rànquing. Els governs autonòmics no tenen competències o molt poquetes. Segons l’informe, els ciutadans tenim la sensació, quan anem a la justícia, que si parlem en català potser ens sortirà pitjor el resultat del tema que sigui. L’Estat espanyol ha deixat molt clar que, almenys fins ara, no pensa canviar res. Les xifres són espectaculars. No hi ha res que arribi al 10% de contingut en català, això a Catalunya. A la resta de territoris catalanoparlants baixa, excepte a Andorra.
Ens estranyaríem si escoltéssim un judici en català.
Els judicis es poden fer en català i el ciutadà hi té dret. Aquí hi ha molts temes. Per una banda, els funcionaris de l’Estat, com els jutges i fiscals, no tenen cap obligació ni els puntua a l’hora d’assignació de places saber català, basc o gallec. El dia que et toca anar al judici, si el jutge t’entén, fantàstic. També pot passar que surtis al telenotícies. Com el cas d’un jutgessa a Olot, on les dues advocades de les parts contràries volien fer les seves respectives declaracions en català i la jutgessa literalment les va titllar de maleducades.
Com es pot canviar aquest marc legislatiu advers?
Si la majoria de catalanoparlants no canviéssim de llengua, d’alguna manera arribaria als polítics i faria que notessin que aquest marc legislatiu és un problema per la població que els ha de votar. I, tot i que no seria de manera més directa, sí que començaria a fer pensar que aquest marc legislatiu s’ha de canviar.
En els últims anys, la llengua s’ha convertit en una prioritat per a més catalanoparlants?
Sí, segurament, arran de posar de manifest l’emergència lingüística, s’ha vist que el català es començava a quedar enrere en les noves tecnologies. Està passant, però cal que passi més i, paradoxalment, ens hem trobat amb gent que fa continguts a xarxes en català però que després canvia de llengua. Cal que arribi a aquest altre punt.
Pot ser també un marc mental establert?
Sí. És aquest marc que fa que la gent faci el canvi de llengua per un suposat respecte o educació. Per parlants nadius, tenim més o menys els mateixos que el danès. A Dinamarca a ningú se li acut que s’ha de parlar anglès a una persona racialitzada, malgrat que tots els danesos saben anglès. Si vas per Dinamarca, d’entrada et parlaran danès. Si no els entens, ja et canviaran a l’anglès. Al final, el que volem és ser ciutadans normals. No estem demanant un privilegi pel fet de ser catalans. Som uns pringats lingüístics i volem deixar de ser-ho.
Andorra presenta bons resultats sobre l’ús del català, després d’anys de dades baixes.
És l’exemple que les polítiques públiques lingüístiques funcionen. A Andorra durant molts anys no es van aplicar i el català estava adolorit al costat d’idiomes com ara el castellà, el francès i el portuguès. A més, el pes demogràfic dels catalanoparlants no és gran. Però la nova llei, que exigeix un mínim nivell de català a qui vulgui renovar la residència, fa que la gent l’aprengui perquè és útil per a la seva vida.
Què demana al nou conseller de Política Lingüística?
Que facin de la llengua un eix i una prioritat per a tot el govern, no només la seva conselleria. És a dir, prendre mesures reals i efectives que d’una vegada per totes comencin a revertir la situació de minorització del català. Per això l’objectiu ha d’afectar totes les conselleries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia