Societat

En marxa la verema del cava

Alta Alella ha començat a collir raïm per fer escumosos preveient una bona campanya gràcies a les pluges de la primavera

Queden enrere tres anys molt dolents, de molt poca pluja i molt poca producció, condicions que van estressar molt la vinya

“A prin­ci­pis d’agost vam començar a fer la verema per als escu­mo­sos, per collir el raïm amb una mica menys de grau i més aci­desa. Segui­rem amb el raïm per al vi blanc; després, per al vi negre, i aca­ba­rem amb el raïm per fer el vi dolç. Esta­rem entre un mes i mig i dos mesos en què pràcti­ca­ment cada dia ani­rem collint”, explica Mireia Pujol-Bus­quets Guillén, que diri­geix, amb el seu pare, Josep Maria, el celler Alta Ale­lla & Celler de les Aus, al cor de la ser­ra­lada de Marina. Pujol-Bus­quets con­firma el que a prin­ci­pis de mes ja va dir el pre­si­dent de la DO Cava, Javier Pagés: que aquest any la collita “serà més bona” que la de l’any pas­sat gràcies a les plu­ges que final­ment van arri­bar a la pri­ma­vera.

“La collita aquest any serà molt bona, sobre­tot en qua­li­tat, perquè tot el raïm està molt sa”, asse­gura Pujol-Bus­quets, i recorda: “Venim de tres anys de molt pati­ment per culpa de la sequera i, aquest any, com que va ploure a la pri­ma­vera, estem més rela­xats.” I hi afe­geix: “Un any més de sequera com els tres que hem pas­sat ante­ri­or­ment hau­ria estat un drama.” “Enca­denàvem tres anys de molt poca pluja. Aquest any, tot i que tam­poc ha estat com els d’abans i no arri­bem als 500 litres plo­guts, sí que arri­bem als 400 litres i escaig, cosa que ens ha sal­vat”, manté. També creu que han estat bones les plu­ges dels dar­rers dies, que han fet bai­xar una mica la tem­pe­ra­tura, uns 5-6 graus a la nit, “cosa que ha anat molt bé, perquè tanta calor tam­poc és bona”. No obs­tant això, Alta Ale­lla creu que la pro­ducció no serà tan gran com en altres tem­po­ra­des, pel fet que “venim d’uns tres anys molt dolents en què també s’han per­dut plan­tes, i de molt de pati­ment per a les vinyes”.

Per culpa de la sequera, molts cellers ja estan estu­di­ant pro­jec­tes per desen­vo­lu­par vari­e­tats de raïm més resis­tents. Pre­ci­sa­ment Alta Ale­lla i el Celler de les Aus, jun­ta­ment amb Albet i Noya, el celler Josep Piñol i el Vitec (Cen­tre Tec­nològic del Vi), amb el suport de l’Incavi (Ins­ti­tut Català de la Vinya i el Vi), estan desen­vo­lu­pant el pro­jecte Vri­a­acc per fer rea­li­tat una pro­ducció sos­te­ni­ble des d’un punt de vista ecològic i de pre­ser­vació de la bio­di­ver­si­tat, explica Pujol-Bus­quets. El pro­jecte pretén obte­nir noves vari­e­tats amb auto­re­sistència genètica a malal­ties crip­togàmiques i ela­bo­rar vins de qua­li­tat ele­vada, “inten­tant man­te­nir al màxim la tipi­ci­tat vari­e­tal, cosa que per­metrà als viti­cul­tors i ela­bo­ra­dors apli­car una viti­cul­tura orgànica i sos­te­ni­ble”, explica l’Incavi. A la vegada, es vol “un vi final ela­bo­rat sense fito­sa­ni­ta­ris, cosa que tindrà un impacte posi­tiu directe en els con­su­mi­dors cons­ci­en­ci­ats amb el medi ambi­ent”, hi afe­geix.

El celler Alta Ale­lla & Celler de les Aus –aquest segon ela­bora vins de mínima inter­venció– fa pràcti­ca­ment un 50% d’escu­mo­sos i un 50% de vins tran­quils, una pro­ducció d’apro­xi­ma­da­ment 400.000 ampo­lles l’any, el 30% de les quals s’expor­ten a altres països, sobre­tot als Estats Units, el Canadà, Colòmbia i Mèxic, i, d’Europa, prin­ci­pal­ment a Finlàndia, Suècia, Dina­marca i Ale­ma­nya. Alta Ale­lla va enge­gar el 1991 el seu pro­jecte, que és, des del pri­mer moment, ecològic. El 2017 la par­cel·la Vall­ci­rera va ser con­si­de­rada paratge qua­li­fi­cat per la DO Cava i, a par­tir del 2022, el Con­sell Regu­la­dor del Cava el va dis­tin­gir amb el segell d’ela­bo­ra­dor inte­gral. La família Pujol-Bus­quets té també el Celler de les Aus, “per fer vins i escu­mo­sos radi­cals”, que va ser el pri­mer celler a fer cava sense sul­fits. En tots els vins i caves, els cellers dels Pujol-Bus­quets tenen un deno­mi­na­dor comú: el sauló, un sòl àcid amb nivells molt bai­xos de calcària activa, poca matèria orgànica i un bon dre­natge, “que aporta al vi una aci­desa natu­ral molt bona”.

I al Penedès

La verema ha començat pràcti­ca­ment a tot Cata­lu­nya. Un altre dels llocs més impor­tants, sobre­tot pel que fa als escu­mo­sos, és el Penedès. “Esti­mem collir més qui­los de raïm que l’any pas­sat, tenint en compte que les vinyes van tocar fons per culpa de tres anys de sequera”, explica a l’agència ACN el direc­tor del Con­sell Regu­la­dor de la DO Penedès, Fran­cesc Oli­ve­lla. L’any pas­sat a Cata­lu­nya es van collir prop de 24 mili­ons de qui­los de raïm, un mínim històric, i enguany s’espera collir-ne molts més. Tot i les bones pre­vi­si­ons, alguns cellers estan a l’aguait pels efec­tes que tindrà la presència del fong míldiu per l’acu­mu­lació d’humi­tat, que ja s’ha notat en algu­nes vinyes. Alguns cellers van començar a vere­mar a finals de juliol, però va ser la pri­mera set­mana d’agost quan la collita al Penedès va aga­far ritme, sobre­tot després de l’onada de calor de la segona mei­tat de juliol. Cada dia hi ha trac­tors que omplen els remolcs de raïm. Char­don­nay, pinot noir i mus­cat són les pri­me­res vari­e­tats que estan entrant als cellers.

3
anys
de sequera es donen per superats amb la verema que ha començat aquest mes d’agost i que els productors d’escumosos creuen que serà molt bona, entre altres coses perquè el raïm “està molt sa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia