Societat

Història i sostenibilitat

La xarxa de mercats municipals de Barcelona és un referent a escala internacional

“Les parades eren dels pagesos i ara són dels botiguers”, lamenta la investigadora Amaranta Herrero

“No poden ser com abans, però això no vol dir que no hi hagi qualitat”, diu la regidora Raquel Gil

La capi­tal de Corea del Sud, Seül, amb gai­rebé 10 mili­ons d’habi­tants, té prop de 400 mer­cats tra­di­ci­o­nals, alguns dels quals, molt antics –el de Nam­da­e­mun data del segle XV, quan ja s’hi venia peix, sal i cere­als–. La majo­ria són de caràcter pri­vat i el govern local de la macro­ciu­tat core­ana s’ha plan­te­jat ara inter­ve­nir-hi per moder­nit­zar-los i reac­ti­var-los, i per aquest motiu va enviar a prin­ci­pis d’estiu una dele­gació a Bar­ce­lona.

La ciu­tat és un refe­rent inter­na­ci­o­nal pel que fa a la xarxa de mer­cats muni­ci­pals, que pot­ser no tenen una història secu­lar com els core­ans, però sí cen­tenària, amb un lle­gat arqui­tectònic molt impor­tant. Actu­al­ment n’hi ha 39 d’ali­men­ta­ris en fun­ci­o­na­ment, amb prop de 2.000 para­des. Es tracta d’una xarxa en cons­tant trans­for­mació. L’any pas­sat es va inau­gu­rar el mer­cat pro­vi­si­o­nal d’Horta i es van ini­ciar les obres del nou mer­cat de l’Aba­ce­ria. També s’han con­ti­nuat les del nou mer­cat de Mont­ser­rat i s’ha redac­tat el pro­jecte del mer­cat pro­vi­si­o­nal de l’Estre­lla.

“Els mer­cats muni­ci­pals que es van començar a cons­truir a Bar­ce­lona al segle XIX van sig­ni­fi­car una aposta molt sin­gu­lar per fer arri­bar ali­ments fres­cos als ciu­ta­dans de tots els dis­tric­tes. Va ser un model pio­ner de dis­tri­bució”, explica Ama­ranta Her­rero, sociòloga ambi­en­tal. Aquesta inves­ti­ga­dora de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona que fa recerca sobre sos­te­ni­bi­li­tat ali­mentària creu que ara les ins­tal·laci­ons muni­ci­pals hau­rien de tenir un paper més des­ta­cat a l’hora d’apro­par els ali­ments ecològics als ciu­ta­dans.

“Hi ha la per­cepció que pro­xi­mi­tat vol dir sos­te­ni­bi­li­tat, però no és així. Perquè un ali­ment sigui sos­te­ni­ble s’ha d’haver produït sense uti­lit­zar agroquímics i ha de ser tan pròxim com sigui pos­si­ble. I això no sem­pre és fac­ti­ble. Per exem­ple, a Cata­lu­nya no hi ha alls i no hi ha gai­res lle­gums per la quan­ti­tat que es con­su­meix. Però sem­pre que fos pos­si­ble s’hau­ria d’apos­tar per la page­sia autòctona. Als mer­cats, la gran majo­ria dels pro­duc­tes que s’hi venen no són de pro­xi­mi­tat i, encara menys, ecològics”, indica.

“Quan par­les amb els vene­dors, veus que es tracta d’una qüestió de preu, ja que aquests pro­duc­tes són més cars. L’ali­men­tació sos­te­ni­ble hau­ria de ser finançada des d’Europa. És una llàstima que al prin­cipi del desen­vo­lu­pa­ment dels mer­cats les para­des fos­sin dels page­sos, i en canvi ara els para­dis­tes són boti­guers. Hi ha més inter­me­di­a­ris i la page­sia té menys espais de comer­ci­a­lit­zació i de dis­tri­bució directa. I pre­ci­sa­ment evi­tar inter­me­di­a­ris aba­ra­ti­ria l’ali­men­tació sos­te­ni­ble”, hi afe­geix Her­rero.

En relació amb aquesta qüestió, la regi­dora bar­ce­lo­nina Raquel Gil asse­gura que els page­sos que anti­ga­ment es tro­ba­ven al mer­cat ja fa temps que es van incor­po­rar a les para­des. “La majo­ria dels mer­cats –explica– tenen una o dues para­des que són direc­ta­ment de pro­duc­tors de pro­xi­mi­tat. I tenim Mer­ca­barna perquè garan­teix el sub­mi­nis­tra­ment per a tota la població, perquè només amb la pro­xi­mi­tat no hi arri­baríem.” “Això no vol dir que el pro­ducte no sigui de qua­li­tat o ecològic, però evi­dent­ment no sem­pre pot ser de quilòmetre zero”, hi afe­geix la regi­dora, que des­taca que els mer­cats no poden ser com eren quan es van crear, però que han de con­ti­nuar actu­ant com a motors comer­ci­als i dina­mit­za­dors dels bar­ris. També recorda que set de cada deu ciu­ta­dans de Bar­ce­lona van al mer­cat com a mínim un cop al mes, i que és un dels ser­veis més ben valo­rats pel con­junt de la ciu­ta­da­nia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia