Societat

europa

Detenen a l’Estat francès Pavel Durov, fundador de Telegram

El conseller delegat de la popular aplicació de missatgeria instantània ha estat arrestat en un aeroport als afores de París

El fundador i conseller delegat de l’aplicació de missatgeria instantània Telegram, Pavel Durov, ha estat detingut aquest dissabte a l’Estat francès i posat sota custòdia policial. L’arrest s’ha produït cap a les vuit del vespre a l’aeroport de Bourget, als afores de París, quan baixava del seu avió privat en companyia de la seva esposa i el seu escorta procedent de l’Azerbaidjan, informen els mitjans francesos TF1 TV i BFM TV.

Durov, de 39 anys, ha estat detingut per agents de la Gendarmeria de Transport Aeri d’acord amb una ordre d’arrest emesa per les autoritats franceses en relació amb la popular aplicació de missatgeria, segons el canal de televisió TF1.

En concret, segons indica el mateix mitjà, la justícia francesa considera que Telegram és un aliat potencial per a la comissió de delictes de frau, contra menors o tràfic de drogues entre altres, per les eines que ofereix la plataforma, així com per la falta moderació en el seu ús i l’absència de col·laboració amb les autoritats.

Durov, amb doble nacionalitat russa i francesa i passaport dels Emirats Àrabs, va llançar oficialment Telegram el 2013. Va desenvolupar la popular aplicació amb el seu germà Nikolai, que sis anys abans ja havien creat Vkontakte, el Facebook rus, que es va convertir ràpidament en la principal xarxa social a Rússia, la qual cosa va cridar l’atenció del Kremlin.

Sota pressions, –Durov es va negar a bloquejar els grups que van organitzar el 2011 les protestes antigovernamentals més grans des de la caiguda de la Unió Soviètica– va acabar venent la plataforma el 2014 i abandonant Rússia.

Telegram compta amb milions d’usuaris i amb el pas del temps s’ha convertit com l’alternativa al WhatsApp. El seu principal atribut és la privadesa i la seguretat. Té una opció de xat normal i l’opció de xat xifrat.

Tot i que ni el govern ni la fiscalia s’han pronunciat sobre l’arrest de l’empresari, Rússia ha iniciat una ofensiva diplomàtica des de la seva ambaixada a París. En un comunicat difós per l’agència russa Nia Novosti l’ambaixada russa a la capital francesa ha exigit a les autoritats que expliquin els motius de l’arrest, es protegeixin els seus drets i se li concedeixi accés consular.

La Defensora del Poble de Rússia, Tatiana Moskalkova, ha acusat l’Estat francès de detenir el creador de l’aplicació de missatgeria encriptada amb l’objectiu de tancar la plataforma. “És absolutament evident que l’autèntica raó de l’arrest de Pavel Durov és l’intent de tancar Telegram, la plataforma d’internet on es pot conèixer la veritat sobre el que passa en el món”, ha comentat Moskalkova en un escrit al seu canal de Telegram. El 2018 el Kremlin va decidir tancar Telegram, però les massives protestes en la seva defensa el van fer canviar d’opinió i actualment les principals institucions russes usen aquesta aplicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia