Societat

Societat

Mor a Bolívia Eduard Pérez Iribarne, sacerdot, filòsof i periodista lleidatà

Director de l’emissora de ràdio del Grup Fides de Bolívia

El jesuïta Eduard Pérez Iribarne va morir dilluns, dia 26 d’agost, a Bolívia, a l’edat de 80 anys, a causa d’una pneumònia. La mort ha estat anunciada per Ràdio Fides, mitjà de comunicació del qual n’havia estat el director i que l’ha volgut recordar com un exemple d’estima al proïsme, a la comunicació i al país bolivià.

Pérez va néixer a Lleida l’any 1944. Va llicenciar-se en Filosofia a la comunitat jesuïta del Centre Borja de Sant Cugat del Vallès i va escollir Bolívia per realitzar les seves primeres activitats com a mestre aprenent. Però un cop al país, va descobrir la seva passió per la ràdio. Va iniciar-se com a radiofonista a l’emissora Pius XII i dos anys després va traslladar-se a la capital per treballar al programa nocturn Periscopio de Ràdio Fides, la ràdio de la Companyia de Jesús. L’any 1970 va viatjar a Xile amb l’objectiu d’estudiar teologia i periodisme. Va treballar com a corresponsal per l’agència de notícies EFE i va ser testimoni directe del cop d’estat d’Augusto Pinochet l’11 de setembre de 1973. Amb el títol de periodisme sota el braç, va retornar a Bolívia i va ingressar com a cap de premsa de Ràdio Fides. L’any 1978 es va fer amb la direcció de l’emissora i amb l’arribada de la dictadura militar de Luis García Meza (1980-1981), va viure un dels períodes més difícils de la seva vida, quan un grup de paramilitars va assetjar la ràdio Fides i ell es va veure obligat a exiliar-se. Va anar-se’n a Veneçuela i durant els tres anys que hi va estar, va treballar com a corresponsal de l’agència de notícies francesa (AFP). Va tornar a Bolívia el 1983 i el 1986 va reprendre la direcció de la ràdio. Alguns dels programes pels quals els bolivians més el recorden és per El hombre invisible, El café de la mañana i La hora del País. També va col·laborar amb diversos programes de televisió i va dirigir una pel·lícula, Lucho San Pueblo (2010). El 29 de desembre del 2017 va deixar finalment l’emissora.

Diverses personalitats polítiques han mostrat a les xarxes socials el condol a la família. Entre elles, el mateix president del país, Luis Arce, que l’ha volgut recordar com un entranyable comunicador i sacerdot que va saber-se guanyar l’estima de tot un país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia