Societat

amèrica del sud

El Suprem del Brasil ordena suspendre la xarxa social X en el país

L’alt tribunal ha pres aquesta decisió després que l’empresa d’Elon Musk s’hagués negat a complir una ordre judicial

El Tribunal Suprem del Brasil ha ordenat aquest divendres la “suspensió immediata” de la xarxa social X en el país davant el reiterat incompliment d’ordres judicials, informa Efe. La mesura agreuja encara més la disputa que la justícia brasilera i el propietari de la plataforma X, el magnat Elon Musk, mantenen des de fa mesos al voltant de la llibertat d’expressió, els comptes d’extrema dreta i la desinformació.

El magistrat Alexandre de Moraes, l’autor de la resolució, ha ordenat a l’Agència Nacional de Telecomunicacions (Anatel) que “adopti immediatament totes les mesures necessàries” per fer efectiva la decisió “en tot el territori nacional”. La sentència s’emmarca en una investigació per la difusió de notícies falses en què l’empresari sud-africà figura com a sospitós d’haver comès delictes d’obstrucció a la justícia, organització criminal i incitació al crim, informa Efe.

De Moraes ha explicat que ha pres aquesta decisió per “l’incompliment d’ordres judicials” per part d’X i per la “temptativa de no sotmetre’s a l’ordenament jurídic brasiler” amb la intenció “d’instituir un ambient de total impunitat i de terra sense llei”. En aquest sentit, ha ordenat la suspensió “immediata” de la plataforma fins que “es compleixin” totes les ordres judicials i s’hagin pagat totes les multes milionàries imposades a X.

Una eina instrumentalitzada

Segons el magistrat, la plataforma està sent “instrumentalitzada” per “grups extremistes” a través de la “massiva divulgació de discursos nazis, feixistes, antidemocràtics i d’odi”, poques setmanes abans de les eleccions municipals, que se celebraran a l’octubre, diu Efe.

L’origen de la disputa

El conflicte, explica Efe, va començar fa uns mesos, quan el jutge va ordenar eliminar una sèrie de perfils que suposadament desinformaven. Musk s’hi va negar. El magnat va acusar De Moraes de ser un tirà, un dictador i d’actuar sense motius. Alguns d’aquests perfils eren de l’entorn de l’expresident ultra Jair Bolsonaro i que eren usats per difondre missatges d’odi. El magnat ha reiterat en nombroses ocasions que les accions de la justícia brasilera equivalen a la censura.

El 17 d’agost, X va anunciar que tancava l’oficina al Brasil per, segons va assegurar l’empresa de Musk, “protegir” els seus treballadors de les “amenaces” de De Moraes d’empresonar-los. El jutge va respondre embargant els comptes de l’empresa Starlink, també propietat de Musk, que ofereix serveis d’internet via satèl·lit a 215.000 línies actives al Brasil.

Aquest dimecres el magistrat va obligar el magnat a nomenar un representant legal al Brasil en un termini de 24 hores sota l’advertència de tancar X, com ha acabat passant. Durant tot aquest procés, Musk ha respost sempre amb dures crítiques tant a De Moraes com al president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva.

Més de vint milions d’usuaris actius

El Brasil és un dels països del món amb més usuaris actius de la plataforma X, amb uns 20 milions. Aquesta no és la primera vegada que la Justícia brasilera determina la suspensió d’una xarxa social. Ja a passar amb YouTube (2007), WhatsApp (2015 i 2016) i Telegram (2023) per falta de col·laboració en diverses investigacions judicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria

Els descendents d’espoliats pel franquisme, a l’expectativa

barcelona
societat

La plataforma ‘No és un vial’ diu tenir el compromís d’Illa per fer la variant

olot
salut

L’OMS aprova la primera vacuna global contra l’mpox

barcelona
societat

Illa afirma que acollir els nouvinguts no posa en perill la identitat catalana

olot
partits

Colau lliga el seu futur a l’articulació d’un gran front de les esquerres

barcelona

Millores als patis, pavellons i patrimoni, l’escollit al pressupost participatiu de Castellar

CASTELLAR DEL VALLÈS

Un 8,3% més de visites al Tibidabo durant l’estiu amb l’obertura de Merlí

BARCELONA

Renfe recupera el servei a a l’R4 i l’R8 entre Martorell Central i Molins de Rei-Granollers Centre

CASTELLBISBAL
política

Demana a Illa una solució per a la saturació del servei d’urgències durant l’estiu

blanes