Societat
Nou equipament a Barcelona per atendre el maltractament infantil a la llar
L’Espai Niu oferirà atenció especialitzada a infants i adolescents que han patit violència parental
L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el Servei de Psicoteràpia per a infants, adolescents i famílies Espai niu, un nou equipament municipal per atendre el maltractament infantil a la llar. En concret, oferirà atenció especialitzada al trauma de menors que han patit violència per part dels seus pares o mares. El complex està al districte de l’Eixample i preveu atendre un centenar d’infants a l’any.“L’objectiu és revertir situacions cronificades, fent alhora una tasca de prevenció i reparació dels traumes i males vivències dels infants i donar habilitats a les famílies per evitar reproduir antecedents”, ha afirmat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en la inauguració de l’espai.
El nou Espai Niu és un equipament “pioner”, segons el batlle, per la seva singularitat metodològica. Disposa de quatre sales de teràpia per als infants i adolescents equipades amb el material especialitzat en traumateràpies infantojuvenil individual sistèmica i la infraestructura per poder realitzar videointervenció –una tècnica dirigida especialment als infants que han patit situacions d’abús–. A l’equipament hi treballen cinc professionals psicoterapeutes, un professional administratiu i la direcció del servei. El nou equipament també disposa d’una sala ‘Snoezelen’. Es tracta d’un espai que permet treballar a nivell multisensorial els efectes el trauma tant amb els infants com amb les persones adultes ateses.
Segons dades del consistori, els Serveis Especialitzats d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (SEAIA) de la Generalitat van atendre el 2023, 4.400 menors a Barcelona, prop del 40% dels quals estan en situació de tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Des de l’Ajuntament apunten que l’Espai Niu ofereix un nou marc d’atenció especialitzada en traumateràpia a infants, adolescents i famílies ateses als SEAIA de Barcelona. Segons ha explicat la directora del centre, Laia Martínez, el treball amb els menors es fa en tres eixos. Per una banda, es busca millorar el benestar emocional dels infants atesos; recuperar les capacitats i habilitats parentals dels progenitors que han exercit violència vers els seus fills, i reparar, en casos de pronòstic positiu, la relació entre els membres de la unitat familiar on s’ha produït el dany. “Tots els pares que maltracten han sigut nens maltractats, però no tots els nens maltractats seran pares que maltracten. Aquesta és l’esperança que tenim”, ha indicat Martínez durant la inauguració segons recull l’ACN. Per norma general, el tractament psicoterapèutic intensiu durarà 24 mesos com a màxim, amb una possible pròrroga de sis mesos més, i amb una periodicitat d’atenció setmanal.