Societat

Vaticà

El papa advoca pel diàleg interreligiós a Indonèsia, el país amb més musulmans

El papa Francesc ha defensat aquest dimecres la convivència i el diàleg entre religions enfront de “l’extremisme i la intolerància”. El líder catòlic ha iniciat avui el primer dia d’agenda oficials a Indonèsia amb un discurs a les autoritats al palau presidencial de Djakarta, on ha lamentat que a molts llocs es desencadenin conflictes com a conseqüència “del desig intolerant de fer prevaldre” la pròpia visió del món.

És per això que ha lloat “el respecte mutu de les particularitats culturals, ètniques, lingüístiques i religioses específiques de tots els grups humans” d’Indonèsia. “Aquest savi i delicat equilibri entre la multiplicitat de cultures, les diferents visions ideològiques i les raons que fonamenten la unitat, ha de ser defensat continuament”, ha subratllat.

El president d’Indonèsia, Joko Widodo, ha destacat que la visita del papa llança “un missatge molt fort sobre la importància de celebrar les diferències”. “Les diferències són un regal i la tolerància és el fertilitzant per a la unitat i la pau com a nació”, ha afirmat el mandatari, que deixarà el càrrec el proper 20 d’octubre. “Gràcies, Santedat, per acceptar la nostra invitació”, ha afegit Widodo.

La població catòlica d’Indonèsia, amb uns 8 milions de fidels, suposa només el 3,1% dels 270 milions d’indonesis, el 89,4% dels quals són musulmans. No obstant, formen la comunitat catòlica més nombrosa d’Àsia rere les Filipines i la Xina.

Francesc, que ha assegurat que l’església catòlica desitja “incrementar el diàleg interreligiós”, visitarà demà dijous la mesquita d’Istiqlal, la més gran del sud-est asiàtic –amb capacitat per a 300.000 persones–, i que està connectada a la catedral de Djakarta per l’anomenat “túnel de l’amistat”. El gran imam d’Istiqlal, Nasaruddin Umar, ha assegurat avui que estan molt contents amb la visita de Francesc i ha promès que els musulmans duran “una gran cerimònia de benvinguda al pontífex. “No som de majoria catòlica, però el papa visita el país amb més musulmans. I veurà que som un poble molt tolerant”, ha augurat. Els dos dirigents religiosos signaran una declaració sobre la tolerància religiosa, com ja va fer Francesc a Abu Dabi amb el gran imam de la universitat d’Al-Azhar d’Egipte.

En la vigília de la visita a Istiqlal, el papa s’ha reunit amb els bisbes i altres religiosos del país a la catedral de la Mare de Déu de l’Assumpció, situada, com la mesquita, a la plaça Merdeka de Djakarta. Francesc ha demanat als assistents que “no imposin o contraposin la pròpia fe a la dels altres”. El papa ha dit que anunciar l’evangeli no es tracta d’això sinó de “donar i compartir l’alegria de la trobada amb Crist, sempre amb gran respecte i afecte fratern per cada persona”. “Us convida a mantenir-vos sempre així: oberts i amics de tots, profetes de la comunió en un món on, no obstant, sembla que cada vegada més creix la tendència a dividir-se, imposar-se i provocar-se mútuament”.

En una trobada posterior amb joves del moviment catòlic Scholas Ocurrentes, Francesc ha explicat que discutir “no és dolent” sempre que es faci des del diàleg i no l’enfrontament. “La guerra sempre és una derrota, en canvi, discutir entre amics és bo. Ens fa créixer”, ha afegit.

El pontífex clourà demà a la tarda la seva estada a Indonèsia amb missa multitudinària a l’estadi de Djakarta abans de viatjar cap a Papúa Nova Guinea, la segona etapa d’una gira per Àsia i Oceania que també el dura a Timor Oriental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El servei de l'R-13 i l'R-14 entre Lleida i Tarragona es recupera progressivament després de l'atropellament

VIMBODÍ

Acord d’augment salarial i vaga desconvocada de la recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA
societat

Controlat l’incendi que va obligar a tallar l’AP-7 i el TAV

agullana
societat

La cursa ‘Apaguem el càncer’ reuneix 1.200 participants

girona
MOBILITAT

Pla de busos de Renfe per suplir el tall de les obres a l’aeroport del Prat

barcelona
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona