ciència
Rentar la roba abans del primer ús evita l’exposició a cancerígens
Una recerca del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) conduïda per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili ha estudiat la presència de productes nocius a la roba d’infants i embarassades, detectant una major presència de compostos tòxics en les peces confeccionades amb material sintètic, com ara el polièster, l’elastà i la poliamida. Amb tot, les peces de cotó, fins i tot l’orgànic, tenen més presència d’un compost cancerigen que evita que la roba s’arrugui a la botiga. Per tant, els investigadors recomanen rentar les peces noves abans del primer ús, ja que també han comprovat que un cicle a la rentadora redueix significativament la concentració de substàncies tòxiques.
Atesos els productes químics que utilitza en els processos de fabricació, la indústria tèxtil és la tercera més contaminant del món, sent responsable també del 20% de les aigües residuals del planeta. Això va dur els investigadors del centre tarragoní a voler esbrinar quins contaminants hi ha a la roba que comprem. Es van centrar en la que fan servir dos grups de població vulnerables, les embarassades i els infants, i van comprar-ne peces de diferents tipus, tant en petits comerços com en centres comercials i botigues en línia.
Els investigadors van analitzar els nivells de 55 classes d’amines aromàtiques, subproductes de colorants àmpliament utilitzats en la indústria per la durabilitat i vivacitat, i també de bifenils policlorats i formaldehid, dues substàncies cancerígenes. A més, també van mesurar la presència de diversos metalls pesants i del bisfenol A, un conegut disruptor endocrí capaç de provocar desajustos en el sistemes hormonals de les persones.
Si bé cap dels compostos detectats no va superar el llindar fixat per la legislació, els investigadors alerten que no hi ha cap control ni normativa sobre la quantitat total de compostos present als teixits ni dades sobre els efectes que aquest còctel de químics pugui tenir en les persones. “Hi podria haver un risc per a la salut derivat de l’exposició combinada al conjunt de químics present a la roba i podria ser especialment intensa per als nadons, pel baix pes corporal, i l’exposició prolongada als teixits”, explica Martí Nadal, investigador del projecte TecnATox.
Dels resultats també s’extreu que les peces de cotó orgànic contenen concentracions significativament més baixes de contaminants que les de cotó convencional, especialment pel que fa al bisfenol A i els bisfenils policlorats. Alerta, però: sorprenentment, els nivells de formaldehid, una substància cancerígena que s’utilitza per evitar que la roba s’arrugui a la botiga, van resultar més elevats a la roba de cotó orgànic.
En una segona fase del projecte, l’equip investigador va estudiar l’efecte que tenia una rentada estàndard en una rentadora domèstica en les concentracions de formaldehid de la roba nova de trinca i es va veure que, després d’una única rentada, era impossible detectar aquesta substància, fins i tot en les peces que tenien més concentració. “Rentar la roba abans del primer ús és una recomanació molt rellevant, en termes de salut pública”, remarca Nadal.
Cal collar la indústria
Amb els resultats a la mà, els investigadors evidencien la importància d’intensificar la pressió legislativa sobre la indústria tèxtil i controlar una varietat més àmplia de substàncies. Els científics creuen que caldria implantar nous certificats que verifiquin l’absència de components nocius als teixits, de manera que el consumidor tingui accés a aquesta informació a l’hora d’adquirir el producte. “No n’hi ha prou d’utilitzar matèries primeres provinents de l’agricultura ecològica. El procés de fabricació s’hauria de basar en substàncies no perjudicials per a la salut”, reclama Martí Nadal.