Societat

Rescat aeri de bestiar al Pirineu

Meteorologia

Els ramaders del Pallars Sobirà han hagut de contractar helicòpters per rescatar el bestiar que tenen pasturant a les cotes altes de les muntanyes. Les nevades de la darrera setmana, molt més intenses del que és habitual per aquestes dates, han aïllat ramats de cavalls i vaques que no tenien previst baixar cap a les valls fins d'aquí a uns dies. Els ramats es troben al pla de Beret i al port de la Bonaigua, en zones de més de 2.000 metres d'alçada i amb gruixos que superen el metre i mig de neu. Fins ara els anaven a buscar amb vehicles totterreny.

Fins ahir ja s'havien fet dues operacions de rescat. En una d'elles, duta a terme diumenge, es va poder localitzar un ramat de cavalls. El ramader i un veterinari van disparar dards tranquil·litzants al bestiar i, després de lligar-los i embolicar-los amb xarxes, van traslladar alguns animals en helicòpter fins a cotes més baixes. Agents rurals i bombers van col·laborar en l'operació, però només tres exemplars van volar amb aquest sistema, per la dificultat de localitzar-los i per tot el procés de sedació i trasllat.

L'altra opció passa perquè l'aeronau sobrevoli la zona i, quan localitza els animals, deixi a terra el ramader, que, amb raquetes, guia els cavalls des del pla de Beret fins a Esterri a peu. Això és el que van fer ahir en una segona i llarga operació. Finalment es va aconseguir que sis cavalls baixessin a peu, però una desena més d'animals continuen encara en cotes altes i no estan localitzats.

Ferran Arjó, un dels ramaders afectats per la neu primerenca, va explicar que prèviament ja havien fet excursions amb raquetes de neu, però són moltes hores de caminada i a vegades sense èxit, perquè "no saps si trobaràs els animals, ja que amb la neu s'amaguen a zones més arrecerades del mal temps". Això fa que des de l'helicòpter tampoc sigui fàcil veure'ls. Ramats de vaques, que pasturen en cotes més baixes, ja han pogut ser rescatats, però amb els cavalls "no ens queda més remei que gastar-nos els diners i contractar un helicòpter", afirma Arjó.

El ramader explicava que "corre pressa", perquè el menjar escasseja i amb escorça i fulles no poden passar gaires dies. Tirar menjar des de l'helicòpter tampoc és la solució si no saben on són exactament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.