Societat

Restaurat el campanar de Valls, el més alt de Catalunya

El campanar de l’església arxiprestal de Sant Joan de Valls, el més alt de Catalunya amb 74 metres, ja llueix amb plenitud després d’onze mesos d’obres per reparar les esquerdes provocades per les filtracions d’aigua i els problemes d’oxidació de les peces metàl·liques. “Han estat uns treballs singulars, s’han sanejat i reforçat totes aquelles patologies que vam observar ja en els primers estudis que comportaven una perillositat en la configuració i l’estabilitat de tot el cos superior del campanar”, ha dit Joan Gavaldà, director de la intervenció. Des de la Comissió Ciutadana que ha impulsat la restauració han explicat que tenen previst planificar treballs de manteniment per evitar que es torni a degradar, ja que als anys 80 es va fer una primera restauració al monument, segons informa l’ACN..

L’acte d’inauguració després de les obres de restauració es farà avui al vespre. En paral·lel, els impulsors han tornat a fer una crida per recaptar fons per sufragar uns 100.000 euros que encara no tenen coberts del milió d’euros que ha costat l’actuació.

El director de les obres de restauració i arquitecte ha detallat que al pom superior del campanar és on es poden veure les diferents intervencions fetes al llarg de la història, ja que hi ha peces originals, de la primera restauració i d'aquesta última. "Primer veiem tots els elements de la construcció original, la major part d'ells arrebossats i amb uns grafitis, que probablement n'hi ha alguns que són del començament de l'obra a finals del segle XIX o començaments del segle XX i després hi ha una sèrie d'estructures metàl·liques que es van introduir com a reforç a finals dels anys 80", ha indicat Gavaldà. El responsable ha subratllat que han sanejat tota l'estructura "primitiva" que estava "completament malmesa" quan aquesta s'incorporava cap a l'interior dels murs. La major part d'ella, diu, s'ha "pràcticament" substituït. "Tota la substitució s'ha fet amb uns elements de cera inoxidable que els podem veure en tot el seu recorregut, en aquest cos piramidal superior, que quan arriba a la base s'incrusta cap a l'interior del mur fins a recollir i unir-se amb els elements originals", ha afegit. Gavaldà ha remarcat que els treballs de restauració han estat "singulars" i "complexos". Iniciat el setembre passat, s'han enllestit aquest mes de juliol. "Ha estat una feina molt laboriosa, perquè els elements que s'han començat a restaurar estan pràcticament a 50 metres d'alçada i hem treballat des d'aquests 50 metres fins al capdamunt del campanar que està a 74 metres", ha destacat. "Tot amb una estructura de vestida penjada i, per tant, amb els inconvenients propis d'aquesta intersecció de la construcció, entre l'estructura provisional i el propi cos del campanar, que ha fet que en alguns casos hagi estat realment complex", ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.