Societat

Nova condemna per al llibreter neonazi Pedro Varela

Nova condemna, i ja en van quatre, per al llibreter neonazi Pedro Varela. En concret l’Audiència de Barcelona l’ha condemnat a 18 mesos de presó per haver difós nombrós material nazi des de la llibreria Europa de Barcelona entre el 2006 i el 2016. El jutge l’ha considerat culpable de delictes de negació, trivialització greu o enaltiment de crims contra la humanitat. A banda, ha establert una multa de set mesos, a raó de 15 euros diaris.

El ministeri públic, la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya i el Moviment contra la Intolerància van demanar 12 anys de presó i 10.800 euros de multa per a Varela, a més de la seva inhabilitació per vendre llibres durant deu anys. Pel que fa a la resta d’acusats en el procediment judicial, han quedat absolts.

La sentència també ha establert “una pena d’inhabilitació especial per a professió i oficis educatius, en l’àmbit docent, esportiu i de lleure, per un temps superior a tres anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada en el seu cas a la sentència”.

Així mateix, una inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i inhabilitació especial per a professió ofici, indústria o comerç vinculada a l’edició, distribució i venda de llibres o publicacions tant en seu física com virtual durant el període de la condemna.

A més de Varela, la fiscalia acusava cinc persones més que han quedat absoltes. Es tracta de col·laboradors de l’Editorial Ojeda i del principal imputat.

El judici contra Varela va tenir lloc el passat mes de maig, vuit anys després que la Llibreria Europa, propietat del condemnat, fos clausurada. Els fets van ocórrer entre el 2006 i el 2016, quan, segons la fiscalia i sota l’aparença d’una associació dedicada a l’estudi històric i la difusió de la cultura d’Espanya i Hispanoamèrica, els acusats es dedicaven a fer conferències, vendre llibres i publicacions i a difondre “una línia de pensament basada en la cultura de l’odi supremacista i d’animadversió i segregació racial contra el que ells consideren races inferiors”, sobretot antisemitisme i enaltiment, justificació i negació de l’Holocaust, així com incitació a l’odi i a l’hostilitat contra el poble jueu i altres col·lectius com els afrodescendents, els asiàtics, els musulmans, els immigrants o les persones LGTBI.

El ministeri fiscal va apuntar que la Llibreria Europa, que acollia també la seu d’Edicions Ojeda, era la continuació del Círculo Español de Amigos de Europa (CEDADE), entitat neonazi fundada el 1967 i dissolta el 1993. Varela va presidir-la del 1978 al 1993. La seu de la llibreria, al carrer Sèneca del barri de Gràcia de Barcelona, també era la seu social del Partit Socialista Nacional Revolucionari (PSNR), del qual Varela va ser president des del 1984 i un altre dels acusats n’era el secretari general.

Varela va ser condemnat el 2008 per justificació del genocidi i va complir presó del 2010 al 2012. El 2017 va ser condemnat per la venda del llibre Mein Kampf’de Hitler sense respectar els drets d’autor i el 2020 altre cop per justificar el genocidi. Durant el seu temps a presó va donar poders notarials a alguns dels acusats per seguir amb l’activitat de la llibreria.

El juliol del 2016 un jutjat de Barcelona va ordenar als Mossos d’Esquadra escorcollar la llibreria i clausurar-la cautelarment, així com al domicili de Varela. En els escorcolls es van localitzar centenars de llibres, material informàtic i material d’edició i propaganda neonazi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia