Societat

religió

“En 1.000 anys es cometen errors, però tot ajuda a créixer si es reconeix”

Cerimònia de lliurament de la medalla d’or del Parlament a l’abadia de Montserrat

El pare abat Gasch recull el guardó i admet que han “procurat esmenar” alguns comportaments

El pare abat de Montserrat, Manel Gasch, ha recollit aquest vespre la Medalla d’Honor, en categoria d’or, del Parlament en el marc de la Diada de Catalunya. En una cerimònia precedida per una protesta de víctimes d’abusos sexuals per part de l’Església, l’abat ha assegurat que “al llarg de 1.000 anys també es cometen errors”, però ha defensat que “tot ajuda a créixer si es reconeix i accepta i es fa amb sinceritat” i ha assegurat que han “procurat esmenar” algunes coses. La cambra va acordar aquesta distinció coincidint amb el mil·lenari que celebrarà l’abadia els pròxims mesos. El president del Parlament, Josep Rull, ha agraït les “paraules valentes” de Guasch en el seu discurs. “S’han comès errors, el monestir els ha reconegut i ha demanat perdó pel patiment”, ha assegurat. Rull ha agraït a l’abadia haver-se convertit “en un baluard inexpugnable en defensa de la llengua i la cultura catalanes” i que, a més d’un espai de “reflexió”, hagi estat un lloc “de fidelitat a la causa catalana”.

La distinció a l’abadia ha estat envoltada de polèmica des que el Parlament va acordar atorgar-li. Diverses víctimes d’abusos de l’Església van demanar a la Mesa que revoqués la decisió, considerant-ho un acte de “violència institucional” que les “retraumatitzava”. Però l’òrgan de govern de la cambra va rebutjar la petició al·legant que, malgrat els “episodis gravíssims”, es tractava d’una “institució mil·lenària”. El lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament ha comptat amb representació de les principals autoritats i de tots els grups parlamentaris, excepte els Comuns, que han denunciat que la institució eclesiàstica “ha callat davant dels abusos i que no ha reparat a les víctimes”.

L’abadia va inaugurar dissabte passat, precisament, la celebració dels seus mil anys d’història ininterrompuda amb un acte civil que va aplegar 600 persones a la basílica. Hi haurà actes i activitats fins el 8 de desembre de 2025.

L’entrega ha permès gaudir de diverses peces musicals, a càrrec de l’Escolania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia