Societat

La residència Riudeperes de Calldetenes es reformarà totalment el 2025

La residència Riudeperes a Calldetenes per a persones amb discapacitat intel·lectual que gestiona la Fundació Sant Tomàs es reformarà integrament durant el 2025 en una actuació que costarà quatre milions que provindran dels fons Next Generation. Així ho ha confirmat avui la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, qui ha explicat que els treballs s’allargaran durant dotze mesos. Es tracta d’una obra llargament reivindicada per l’entitat i que ha de permetre reformar integralment el centre que actualment atén 70 persones amb discapacitat intel·lectual –56 hi dormen– i 14 hi van només de dia. Les obres permetran créixer en espai però no en places residencials. Aquesta és la primera visita que fa la consellera a la Catalunya Central i ha destacat que aquesta obra és la que s’endú la inversió més importants dels 30 milions dels Next destinats a un centenar d’actuacions en aquest territori.

El president de Sant Tomàs, Joan Casany, ha explicat que la residència es va construir fa 30 anys i que ara calia “posar-la al dia”. Així, per exemple, ha detallat que les habitacions són triples i els banys comunitaris. La reforma permetrà passar a tenir habitacions individuals i, de forma puntual, dobles. “La dignitat de les persones és molt important i poder tenir espai en el dia a dia”, ha remarcat. A més de les 56 places per a residents, el nou espai també disposarà de 4 llits més per a destinar-los a servei de respir i infermeria.

En relació a les obres, ha explicat que s’està estudiant la possibilitat de traslladar l’activitat a una altra ubicació de la comarca. En tot cas, seria per fases i en funció de com vagin avançant les obres. “Serà una feina difícil i molesta per als usuaris”, ha admès. La previsió és que s’allarguin durant 12 mesos.

La consellera, que també ha visitat el Centre Ocupacional de Sant Tomàs, ha explicat que els obres permetran millorar les condicions dels usuaris alhora que facilitarà la feina als treballadors.

La consellera i la secretària d’Afers Socials i Famílies, Carolina Homar, s’han reunit amb una delegació de la federació Dincat, que agrupa unes 300 entitats del sector de la discapacitat intel·lectual. Entre els assistents hi havia José Carlos Eiriz, el president de l’entitat. Eiriz ha posat en valor la bona predisposició de la consellera Martínez per treballar per resoldre els reptes i necessitats que tenen les diferents entitats del sector. Dincat ha reivindicat un major finançament per a les entitats que dignifiqui el sector i millori les condicions laborals dels professionals, menys burocràcia i la reducció de les llistes d’espera. La reunió s’emmarca en una ronda de trobades que la consellera està fent amb alguns dels agents principals del sector social i ka s’ha reunit amb la Taula del Tercer Sector Social, la Confederació, Cocarmi i Creu Roja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.