Societat

Santiago Chivite: “Quantica augmenta en un 23% la seva cartera de projectes gràcies al lideratge de la seva fórmula PPA”

Grupo Imagina Energía, al qual pertany l’enginyeria solar Quantica, aconsegueix ja els 160MW i suma més de 7.300 instal·lacions desafiant la desacceleració del sector de l’autoconsum

Quantica es l’enginyeria del Grupo Imagina Energía, des de la seva fusió amb Imagina Energia el juliol passat de 2023. Santiago Chivite, director general de Grupo Imagina Energia, parla amb El Punt Avui sobre els beneficis de l’autoconsum per al sector industrial i domèstic a Catalunya, una de les zones amb major radiació solar del país

Quina és la situació actual de l’autoconsum?
Estem davant un alentiment sa del mercat de l’autoconsum. Després de set anys de creixement exponencial i un 2022 amb la demanda elevada al màxim, el mercat s’està consolidant i ens situa en un escenari moderat on només les empreses que van apostar per un model de negoci sòlid, basat en la qualitat i la confiança amb el client, destaquen en aquesta situació. Tal com mostra la situació de lideratge actual de Quantica que ha sofert un creixement exponencial i manté una projecció similar de cara a futur.
Malgrat aquest alentiment sa que esmentes, d’acord amb l’Observatori de l’Autoconsum de Catalunya, l’any 2023 va ser el millor any de la història per a l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya: es van posar en funcionament 42.277 instal·lacions, fins a aconseguir les 102.241 instal·lacions en servei, suposant un creixement del 98,6% sobre la potència instal·lada. Quines característiques defineixen la regió per a afavorir a l’autoconsum?
Catalunya és una de les regions més denses en indústria d’Espanya i amb major radiació solar. Aquests factors són clau a l’hora d’atreure a les empreses de la zona, ja que instal·lació de plaques solars és una inversió positiva en tots els sentits, tant en l’àmbit econòmic com mediambiental. La comunitat catalana és una de les zones que lidera l’autoconsum a Espanya, al costat d’Andalusia i la Comunitat Valenciana. És per això que des de Quantica ja hem treballat projectes per a grans empreses de la regió com el grup alimentari líder a Catalunya Ametller Origen o la multinacional RUBI Group.
I no sols Catalunya sembla fer front a aquest alentiment, el primer semestre de 2024 ha estat un any molt positiu per a Quantica amb un creixement del 42% en les instal·lacions fotovoltaiques en comparació amb el primer semestre de l’any anterior. Com valoreu aquests resultats?
Aquest primer semestre de 2024 hem desafiat la desacceleració del sector gràcies a la nostra aposta centrada en la qualitat. Hem augmentat un 42% les instal·lacions realitzades respecte al primer semestre de 2023, aconseguint un total de 160 MW d’autoconsum solar instal·lats i 7.300 instal·lacions per a llars i empreses en tota Espanya. Concretament, en el sector industrial hem augmentat en un 23% la cartera de projectes que s’executaran pròximament, comparat amb els que hi havia sobre la taula a hores d’ara de l’any passat. I, a més, la fórmula PPA sense inversió avança a grans passos, representant ja el 60% del nostre negoci en potència instal·lada. En el canal domèstic els nostres clients continuen apostant per l’ús de les bateries, amb un 25% de les instal·lacions que ja les inclouen, enfront de la mitjana nacional per sota del 10%. Per descomptat, això només s’aconsegueix acompanyant els clients en aquesta transició energètica. A Quantica comptem amb el coneixement, experiència i dedicació dels nostres més de 200 enginyers i instal·ladors en plantilla, i el suport i garantia que ens ofereix ser part del Grup Hanwha, líder global energètic al món, que aferma la nostra proposta de valor única a Espanya tant per als clients particulars com industrials.
Quina és la proposta diferencial de Quantica?
La nostra proposta diferencial es basa en la gestió interna i integral de tot el projecte. Som l’única empresa capaç d’unir instal·lació pròpia d’autoconsum solar amb comercialització d’energia per a llars i empreses i capacitat d’inversió sota model PPA. Ens encarreguem de tot perquè el nostre referent és el client, aquest és el nostre gran diferencial.
L’autoconsum és transversal, però quins sectors són els que més aposten per aquestes solucions?
En aquesta primera frase resideix la clau. L’autoconsum és transversal. La fotovoltaica és modular i pot apostar-se per ella sigui quina sigui la necessitat. És cert que hi ha sectors més electrointensius, però qualsevol empresa aconsegueix beneficis apostant per l’energia solar. De fet, els PPA que oferim són una fórmula a l’alça que abans estava reservada per a grans corporacions. Ara, no es requereix inversió inicial. Empreses com Ametller Origen, RUBI Group o Inés Rosales, confien ja en nosaltres per a reforçar la seva eficiència i competitivitat.
Està clar que el sector industrial compta amb l’autoconsum com a aliat estratègic. Quina és la situació del canal domèstic?
La disminució dels preus de la llum en els primers mesos de l’any ha suposat un alentiment en la presa de decisió dels clients domèstics. No obstant això, estem veient nous increments en la factura de la llum que semblen ser a llarg termini. Evitar aquestes oscil·lacions contínues és una preocupació que es pot resoldre amb l’autoconsum a través de solucions com Triple ZERO. Amb aquesta solució integral, els clients residencials poden gaudir d’un mínim de tres anys de factures d’electricitat a 0 euros, gràcies a la combinació de plaques solars d’última generació i bateries intel·ligents. Aquest enfocament no sols proporciona un estalvi econòmic significatiu, sinó que també promou la independència energètica i la reducció de la petjada de carboni.
Un aspecte a tenir en compte és la tramitació de les ajudes i subvencions. Com gestioneu aquest apartat?
Com deia abans, ens encarreguem de tot perquè el client pugui despreocupar-se, i gestionar les subvencions forma part de la nostra integració vertical del projecte. Tant és així que hem tramitat amb èxit, des del nostre inici, més de 40 M€ de subvencions per als nostres més de 3.900 projectes tant en el canal residencial com industrial a Espanya. Sense anar més lluny, l’any passat vam assegurar el 99,4% de les tramitacions aconseguint la barrera dels 13 M€ de subvenció pública per als projectes en el sector residencial i més de 18 M€ en el segment industrial. Aquestes subvencions suposen un estalvi mitjà del 60% del cost total d’una instal·lació d’autoconsum domèstic i al voltant d’un 30% en empreses, a més de ser clau per a escurçar els terminis d’amortització per part del client.
La Prospectiva Energètica de Catalunya per a l’any 2050 estima en 500.000 el nombre d’instal·lacions d’autoconsum en servei per a aconseguir el repte de la descarbonització de l’economia i la societat catalana. Com valoreu el futur energètic de la regió?
Nosaltres som part del canvi i volem liderar la transició energètica. Volem ser referents en confiança, en qualitat, a fer les coses bé, en construcció pròpia, flexibilitat en contracte i en models de finançament, i per descomptat, adaptant-nos a les necessitats del client. Esperem poder acompanyar la transició de Catalunya i veure el seu creixement en els pròxims anys.
I el vostre? Estratègicament, quins reptes us heu marcat per als pròxims anys?
El nostre objectiu és consolidar-nos com l’empresa de referència en autoconsum a Espanya. Som una empresa d’enginyeria centrada en autoconsum i apostem per crear solucions de qualitat per sobre de tot. Amb aquesta visió, volem que tant els clients domèstics com els industrials pensin en nosaltres quan considerin una instal·lació solar o de bateries. Quantica és ja sinònim de qualitat, experiència i confiança en el sector de l’autoconsum i continuarem liderant el camí cap a l’economia sostenible.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia