Societat

SOCIETAT

La ZBE vetarà el pas del 13,4% dels vehicles que circulen a la ciutat de Girona

La zona de baixes emissions (ZBE) de Girona entrarà en vigor a finals d’aquest any. I un 13,4% dels vehicles que circulen per la ciutat –ja siguin de residents o no– tindran vetat l’accés a l’àrea definida pel consistori perquè són considerats contaminants per l’Estat i no tenen cap distintiu ambiental.

Les dades del parc mòbil circulant de la ciutat i d’altres referides a la mobilitat són de l’any 2022 i formen part del document Projecte per la implantació de la Zona de Baixes Emissions de Girona. L’Ajuntament ha elaborat el text en la preparació de l’ordenança que regularà la ZBE, que s’aprovarà avui de manera inicial si no hi ha cap imprevist.

Les restriccions afectaran els vehicles més antics i que més contaminen. En la reglamentació s’hi inclouen excepcions per a autònoms que necessitin el cotxe per treballar, serveis d’ambulàncies, bombers o forces de seguretat. Igual que en altres ciutats, podran circular per la ZBE de Girona les vehicles amb etiquetes B (etiqueta groga), C (etiqueta verda), Eco (etiqueta verda i blava) i Zero emissions per als vehicles elèctrics o híbrids (etiqueta blava). Aquestes són les categories que ha fet la Direcció General de Trànsit (DGT) i que regeixen a la ZBE de Barcelona des del 2020.

Més de 73.000 vehicles

A banda dels vehicles sense distintiu, no podran circular per la ZBE vehicles de categoria M1 (turismes) i L1 (furgonetes) amb dipòsit de gasolina i que estiguin matriculats abans del gener del 2000 o bé turismes dièsel matriculats abans del gener del 2006, entre molts d’altres tipus.

Els cotxes sense etiqueta que travessen Girona segons les càmeres lectores de matrícules (l’esmentat 13,4%), són menys dels que hi ha realment. Així, a la ciutat hi ha 73.147 vehicles amb el permís de circulació domiciliat a Girona, un 25,9% dels quals (18.981) no tenen cap distintiu ambiental.

Amb dades més recents, del febrer passat, a Girona hi ha 50.816 turismes i autocaravanes, 11.669 motocicletes, 6.875 camions i furgonetes, 2.984 ciclomotors, 471 vehicles especials i 332 autobusos.

Del parc mòbil circulant, la majoria dels vehicles (el 49,5%) tenen etiqueta C; el 32%, la B; el 4,2% l’ECO, i el 0,9%, la Zero. Les dades municipals són del 2022 i inclouen que, per exemple, el 27% dels vehicles de transport de mercaderies no tenen cap distintiu ambiental i són contaminants, i en el transport de viatgers el percentatge és del 17%.

Pel fet de superar els 50.000 habitants i per la llei estatal 7/2021 de canvi climàtic i transició energètica, Girona ha de tenir una ZBE. Segons el mapa definit per l’anterior equip de govern, de Junts i ERC, l’àrea de restricció –1,9 km², 1,3 km d’est a oest i 1,4 km de nord a sud– inclourà els barris de la Devesa (sense el parc), part de Santa Eugènia i Sant Narcís, el barri de l’estació i l’Eixample i el Barri Vell. Per circular-hi, els vehicles hauran de formar part d’un registre. Les restriccions seran de dilluns a divendres feiners, de les 7 h a les 20 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia