Societat

societat

Illa afirma que acollir nouvinguts no posa en perill la identitat catalana sinó que l’enriqueix

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha expressat a Olot, durant la inauguració de la nova seu de l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, Noima, la voluntat del govern català d’apostar per la integració de les persones migrades, segons informa l’ACN. “Acollir i ajudar a integrar els nouvinguts no només no posa en risc la nostra identitat, sinó que l’enriqueix i la millora”, ha dit, fent referència al projecte garrotxí que considera que “permet comprovar-ho”. Impulsat el 2022 per La Fageda amb el suport de l’Ajuntament d’Olot, Noima ofereix formació a joves d’entre 16 i 24 anys que han quedat fora del sistema educatiu i laboral per proporcionar-los oportunitats. Illa també s’ha compromès a donar suport a aquest tipus de projectes “pioners” a Catalunya. "Ens comprometem a donar-vos tota l'ajuda que us faci falta perquè quan hi ha projectes que funcionen s'ha de reconèixer", ha dit, posant de manifest que només hi ha tres projectes com aquest al país i que cal impulsar-ne més. "El sistema educatiu no funciona si no s'ocupa de tothom", ha destacat, i ha afegit: "No es pot deixar a ningú enrere".

La nova seu de Noima, ubicada a l'edifici de l'antic convent de la Providència d'Olot, disposa de 1.669 metres quadrats distribuïts en tres plantes, amb espais dissenyats per a facilitar l'aprenentatge i el desenvolupament personal dels joves. A més de les aules, l'edifici compta amb una cantina, una cuina, diversos tallers, sales polivalents, un laboratori digital, un pati i un jardí, tots ells pensats per fomentar un entorn formatiu integral i acollidor. La reforma i habilitació de l'espai ha estat possible gràcies a la Fundació Llobet i Nicolau, una entitat que ja va rehabilitar fa quinze anys l'emblemàtic mas Els Cassés d'Olot que actualment acull una de les llars residències de La Fageda. En la remodelació de l'equipament també hi ha col·laborat diverses empreses privades i de particulars amb aportacions materials i econòmiques. A banda de la tasca de formació i acompanyament a joves d'entre 16 i 24 anys que han quedat fora del sistema educatiu i laboral, l'espai també s'obre al conjunt de la població. En aquest sentit, l'aulari, els tallers, i el laboratori digital estaran a disposició d'altres entitats del territori. Des que va iniciar les seves activitats el mes de gener del 2022, Noima ha dut a terme la formació en diversos espais cedits per l'Ajuntament d'Olot. 

Durant les seves intervencions, tant el director tècnic de l'escola, Àngel Serrat, com la presidenta del Noima, Sílvia Domènech s'ha mostrat molt satisfets pel "salt qualitatiu" que suposa disposar d'aquestes noves instal·lacions que concentraran tota l'activitat del projecte que fins ara s'oferia des de diversos espais municipals. 

Durant la presentació del nou espai, els assistents han pogut escoltar el testimoni de dos joves que s'han format a través d'aquesta iniciativa. És el cas de Richie Rajd, procedent de l'Índia i de Salamatha, procedent d'Àfrica. Tots dos han après a parlar català en un temps rècord: ell va arribar el 2022 i ella l'any passat. I també han començat els estudis gràcies al suport del Noima. Richie té l'objectiu d'estudiar robòtica a la universitat i, per això, s'està formant en electromecànica i Salamatha està formant-se en hostaleria perseguint el somni de convertir-se en cuinera i acabar obrint algun dia el seu propi restaurant de menjar fusió entre el català i el del país d'origen.  

Durant els seus dos anys i mig de funcionament han passat 243 alumnes per Noima (gener 22 a juliol 24), 146 dels quals corresponen al curs 2023-2024. D'aquests 146, 33 s'han inserit laboralment, 30 realitzaran un retorn al sistema educatiu i 45 continuaran itineraris formatius a l'escola. El 95% dels joves arriben a l'escola derivats pels agents del territori amb els quals es treballa en xarxa: Ajuntament d'Olot a través de les àrees d'educació, ocupació i promoció econòmica (agència Dinamig), Consorci d'acció Social de la Garrotxa, Centres de joves i entitats del tercer sector i Oficina de Treball de la Generalitat. 

 El patronat d'aquesta fundació sense ànim de lucre està integrat per representants de La Fageda, de l'Ajuntament d'Olot, del Consell Comarcal de la Garrotxa i de la Fundació Llobet i Nicolau



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.