Societat

Societat

Les reclamacions del sector dels pisos turístics s’enfilen fins als 1.000 milions, segons Apartur

El termini per presentar el recurs de responsabilitat patrimonial a la Generalitat pel decret que permet l’extinció de llicències finalitza el 8 de novembre

El president d’Apartur, l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, Enrique Alcántara, ha xifrat que les reclamacions de responsabilitat patrimonial a la Generalitat per l’aplicació de la normativa dels habitatges d’ús turístic, que obre la porta a l’extinció de llicències, ja s’han enfilat fins als 1.000 milions d’euros. El termini per presentar el recurs, però, finalitza el 8 de novembre, el que podria suposar que el valor de les indemnitzacions superessin els 3.000 milions només a Barcelona i 7.000 milions a tot Catalunya, segons l’associació. Es basen en un càlcul que valora “les pèrdues per les inversions fetes i els guanys del futur”, segons ha justificat aquest dilluns Alcántara. De moment, els mil milions d’euros en indemnitzacions que s’han reclamat corresponen a les gestions realitzades per 1.500 propietaris i 25 empreses gestores d’aquests habitatges.

“Arribarem fins al final” han assegurat des d’Apartur. Segons la directora general de l’associació, Marian Muro, “s’han vulnerat drets com el de la propietat privada. Es tracta de l’expropiació encoberta d’un dret”. El president ha apuntat que el cas es “resoldrà per via legal” ja que d’una banda no s’ha obert “negociació” amb les administracions i, d’altra el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el seu recurs i hi ha un expedient iniciat a la Comissió Europea en relació a la nova normativa de la Generalitat. En tot cas, creu que “el decret acabarà caient”. Des de la patronal considera que, malgrat que encara queden quatre anys per al 2028, els efectes negatius de la nova norma ja s’han fet notar, amb “incertesa” entre els treballadors i els clients i la impossibilitat d’amortitzar inversions i la pèrdua del valor dels pisos.

D’altra banda, Alcántara ha avisat que hi ha una “falsa afirmació” que els hotels “no treuen habitatge” i ha apuntat que el “destrueixen de forma irreversible”. Segons el president, fa més d’un any que esperen una reunió amb l’Ajuntament de Barcelona. L’alcalde, Jaume Collboni, ja va anunciar a principis de l’estiu que l’any 2028 no hi haurà pisos turístics a la ciutat, basant-se en el decret del govern català, i ja que vol que passin al mercat residencial. Des d’Apartur, però, consideren que la capital catalana “no pot renunciar al 40% del turista” que escull els pisos turístics per a allotjar-se. En aquesta línia, han posat com exemple congressos com el Mobile World Congress i l’ISE ja que tenen “ocupació plena”. Durant l’any, a més, es mou entre un “80 i un 85%”.

Pel que fa a la Generalitat, el president d’Apartur espera poder trobar-se “aviat” amb el nou president, Salvador Illa. A més, ha lamentat que el nou executiu català “arrossegui” unes polítiques impulsades per l’anterior equip liderat pel republicà Pere Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia