Societat

SOCIETAT

La ZBE autoritzarà l’entrada dels vehicles contaminants ‘gironins’

Les persones amb l’impost de circulació domiciliat a la ciutat quedaran alliberades de les restriccions de trànsit

El Consorci de la Costa Brava serà titular del 72,89% de la planta potabilitzadora de Montfullà i l’Ajuntament, del 27,11%

L’Ajuntament de Girona ha aprovat de manera inicial l’ordenança de la zona de baixes emissions (ZBE). De dilluns a divendres feiners, de les 7 h a les 20 h, els vehicles contaminants i sense etiqueta ambiental no podran circular per l’àrea delimitada per l’Ajuntament, que serà operativa a finals d’any, ha comentat la regidora de Transició Ecològica, Cristina Andreu. L’excepció d’accés a la ZBE serà els vehicles contaminants amb permís de circulació domiciliat a Girona, que no patiran restriccions.

Amb dades del 2022, el total de vehicles censats a la Girona era de 68.581, i el 24,6% (16.839) no tenen cap etiqueta ambiental. Aquests serien els vehicles que podran entrar a la ZBE tot i ser considerats contaminants. Tots els que emetin partícules nocives i que no siguin de Girona només podran entrar-hi 24 dies a l’any dins l’horari de restricció. Fora de l’horari, no tindrà cap problema a fer-ho.

Multes de 200 euros

El text de l’ordenança inclou multes de 200 euros en cas d’infracció greu, que és el fet d’entrar a l’àrea sense autorització. Les multes s’aplicaran quan s’hagi aprovat de manera definitiva i s’hagin instal·lat les càmeres de videovigilància.

La licitació (per un import de sortida de 872.725,56 euros) ja s’ha fet i les càmeres s’instal·laran a finals d’any. L’Ajuntament va frenar la instal·lació de les càmeres per temor que el procés acabés anul·lat als jutjat, havent vist un precedent similar a la ciutat de Burgos. L’ordenança estarà ara en exposició pública i podria estar subjecte en canvis. Els responsables municipals han tingut en compte el decret de la Generalitat de Catalunya a les ZBE, publicat a l’agost.

En el ple, Josep Palouzié (PSC) ha justificat l’abstenció del PSC pel fet que la gestió de l’equip de govern i de l’anterior ha estat prudent. Jaume Veray (PP) ha criticat l’àrea delimitada per l’Ajuntament i considera que no hi ha alternatives reals com ara pàrquings dissuasius com ara el de Girona sud mentre que Xavier Domínguez (Vox) ha explicat que Girona no necessita una ZBE i titlla la reglamentació d’”intervencionista”.

Cotitularitat

D’altra banda, l’Ajuntament i el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona s’han posat d’acord per a repartir-se la titularitat de la part ampliada de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Montfullà (Bescanó). El Consorci n’assumirà el 72,89% i l’Ajuntament, el 27,11%, mentre que de la canonada de l’embassament del Pasteral fins a l’estació, el repartiment serà el següent: el 29,41% per a l’Ajuntament i el 70,59% del Consorci.

Amb l’acord de ple, es dona via lliure perquè se signi un conveni entre les dues parts i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que avala l’entesa. “És la millor proposta possible”, ha dit l’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem) i ha presumit de la gestió del tripartit que formen Guanyem, Junts i ERC. “Això demostra que el funcionament de l’equip de govern que encapçalo és correcte i positiu”. Hi ha hagut divuit vots a favor, disset de l’equip de govern –8 de Guanyem, 6 de Junts i 3 d’ERC– i un del PP, vuit abstencions (PSC) i un vot en contra (Vox).

Salellas ha assenyalat que les dues parts han calculat tot allò que han aportat a les instal·lacions de Montfullà i han acordat el repartiment. Ara més de dos terços de l’ampliació de la planta seran del Consorci i gairebé un terç, de l’Ajuntament (aproximadament). Domínguez (Vox) ha afirmat que l’acord per la cotitularitat és “un gran espoli” perquè el Consorci obté uns drets sobre l’aigua del Ter que quan es va construir la planta no tenia.

Les obres d’ampliació de la planta de Montfullà van costar 56,8 milions d’euros (sense IVA) i hi van participar l’Ajuntament de Girona, el Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona, la Mancomunitat Intermunicipal dels ajuntaments de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent i l’ACA, que van signar un conveni. L’obra de “modernització“ –en paraules d’avui de Salellas– van comptar amb 41,2 milions europeus.

L’any passat, poc abans de les municipals, l’Ajuntament i el Consorci van signar un conveni d’«explotació unificada». Amb aquella «cooperació horitzontal», les dues institucions fan ús de l’aigua del riu Ter, tractada a Montfullà. Aquell 17 d’abril del 2023, Guanyem, a l’oposició, va votar en contra del conveni amb la Diputació per la planta de Montfullà perquè hi veia molts interrogants. El PSC es va abstenir.

Ferran Rafa s’estrena de regidor del PSC

En el començament de la sessió, Ferran Rafa ha pres possessió com a nou regidor del PSC. Rafa, número 10 de les llistes socialistes en les municipals del 2023, substitueix Sílvia Paneque, que el mes passat va deixar de ser portaveu del grup en ser nomenada consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu de govern de la Generalitat de Catalunya. Rafa, amb experiència en protocol i esdeveniments, ha elogiat Paneque, al final del ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.