crònica
Escoltar i menjar a la llibreria de l’editorial Montagud
Qui va ser el millor xef del món, Ferran Adrià, amb els xefs Andoni Luis Aduriz (del Mugaritz, d’Errenteria), Paulo Airaudo (de l’Amelia, de San Sebastià) i el sommelierJosep Roca (d’El Celler de Can Roca, de Girona), entre tots set estrelles Michelin, juntament amb l’influenciador gastronòmic Paco Cruz, el comunicador José Luis Martín Ovejero, l’executiu del sector tecnològic Bernardo Hernández i el poeta El Niño de Elche, han estat els ponents, durant dos dies (dilluns i dimarts d’aquesta setmana), d’una cimera per parlar de gastronomia que ha organitzat Montagud Editores, editorial fundada a Barcelona el 1906 i especialitzada en obres sobre gastronomia, que ha estat Premi Nacional de Gastronomia. La cita es va fer a l’espai que en diuen CocinaMe, que hi ha al darrere de la llibreria que tenen al carrer Enric Granados, un local mig clandestí on es pot cuinar i adequat per fer-hi conferències i degustacions ( i de tant en tant sopars molt exclusius amb els millors xefs del món). En aquesta segona edició de la Summit Chef Montagud els ponents, davant una trentena d’assistents, majoritàriament del món de l’hostaleria (que van pagar quasi 600 euros per escoltar-los), van parlar de quatre temes al voltant de l’alta cuina: el somieig, allò oníric, la meta i el discurs, temes aixoplugats sota el paraigua “les claus per arribar a l’excel·lència”. Cada un dels xefs, amb els diversos experts, van explicar les claus que han estat l’èxit del seus negocis, els principals problemes i les experiències de com les han gestionat. El sommelier Josep Roca, per exemple, va dir que ell no creu en una meta al capdavant d’un projecte gastronòmic perquè la idea és anar progressant sempre. Va deixar clar, també, que més que innovacions i teories “l’èxit d’un restaurant és la seva ànima, què es dona de menjar i beure i com es tracta el client”. Roca va explicar que més enllà del glamur els xefs són, sobretot, “cuiners i cambrers” que han d’atendre bé les persones i que aquesta és la clau d’un bon hostaler. Hi van estar d’acord els altres xefs, que no van amagar l’esforç que han hagut de fer per tirar endavant els seus negocis però la gran satisfacció que els ha donat i els dona i, confien, els continuarà donant. Després de les ponències Montagud Editores va muntar cuina en directe perquè tots els assistents gaudissin d’una experiència gastronòmica. Entre les delícies que es van poder tastar, els plats elaborats amb la fabulosa tonyina de Balfegó, un plat de llenties creat per Bidfood i els pans de @triticumbreadlovers.