Societat

educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

La consellera demana “grans consensos amb la comunitat educativa i també polítics” per millorar els resultats acadèmics

La nova consellera d’Educació, Esther Niubó, s’ha compromès avui a abordar l’“infrafinançament” de l’escola pública però també de la concertada i tendir cap a l’“equiparació” del sistema. En la seva primera compareixença al Parlament, Niubó ha recordat que l’objectiu és destinar al 6% del PIB en educació i que s’hi haurà d’arribar, ha dit sense precisar, en un termini raonable, informa l’ACN. Actualment, la inversió en educació s’acosta a Catalunya al 4% del PIB, lluny del 4,6% de la UE i el 4,2% del conjunt de l’Estat i molt per sota del que marca la mateixa llei d’educació de Catalunya: el 6% que ha esmentat Niubó.

Tot i deixar clar que l’escola pública necessita més inversió, la nova consellera ha destacat que la concertada, com va constatar el Síndic de Greuges, també està infrafinançada, així que cal seguir el camí marcat als pressupostos del 2023, quan es va augmentar la seva partida. Equiparar el sistema no només passa per invertir el que cal a totes les escoles sinó per reforçar els elements que permetin garantir la igualtat d’oportunitats als alumnes independentment de la titularitat del centre al que vagin, ha deixat clar la consellera.

En la seva compareixença al Parlament, la titular d’Educació ha demanat en diversos ocasions el suport de les altres formacions polítiques per bastir consensos amplis que permetin tirar endavant polítiques per millorar els resultats educatius, la gran prioritat del departament per aquesta legislatura. “Difícilment” es podran superar els dèficits actuals si no es fa una mirada “a mig i llarg termini”, ha reivindicat reclamant “grans consensos amb la comunitat educativa però també polítics”.

Per revertir els mals resultats acadèmics dels darrers anys, constatats a l’informe PISA, Niubó ha destacat que s’ha de prioritzar la millora educativa i també recuperar “la confiança i el prestigi del sistema”, entre d’altres despertant vocacions perquè falten professionals i “retenint” els que hi ha. En aquest sentit, tot i situar dins de la normalitat que hi hagi fins a un 2% de professors de baixa aquest inici de curs (més de 1.600), ha afirmat que aquesta és també una preocupació per al departament, ja que “és termòmetre d’alguna cosa”. El curs passat, Educació va gestionar 57.000 substitucions, una xifra “molt elevada” i que ha reconegut que “també té un cost”.

En la seva intervenció, Niubó també ha posat sobre la taula altres prioritats del seu mandat, com la necessitat de millorar els resultats educatius també pel que fa al català, invertir en infraestructures prioritzant donar solució els 79 centres que funcionen totalment en mòduls des de fa anys i ajustar l’oferta de FP a les necessitats del teixit productiu, els territoris i els alumnes. “No vol dir posar l’FP en mans de l’empesa, sinó tenir una FP moderna, vinculada al teixit econòmic i social i arrelada al territori”, ha explicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA