Societat

societat

Arrenca el desè Col·loqui Internacional Walter Benjamin a Portbou

El Col·loqui Internacional Walter Benjamin ha estrenat aquesta tarda a Portbou la seva desena edició, titulada “Món digital, imatges i història: memòries en tensió”. Des d’avui i fins diumenge, experts nacionals i internacionals reflexionaran sobre la irrupció de les eines tecnològiques en l’àmbit de la memòria, que configura l’eix temàtic d’enguany. En aquest sentit, el col·loqui s’estructura al voltant d’un programa que, mitjançant ponències, xerrades i taules rodones, planteja un doble objectiu: d’una banda, generar un espai de debat que contribueixi a desenvolupar estratègies eficaces per afrontar els reptes actuals; de l’altra, fomentar noves perspectives d’anàlisi de la memòria democràtica en l’era digital.

En aquest sentit, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha remarcat que “la digitalització ha canviat profundament com preservem i interpretem el passat, no només afecta la manera com arxivem la informació, sinó també com construïm els relats històrics. Aquesta transformació presenta oportunitats, però també riscos”.

Durant aquesta desena edició, el filòsof José María Lassalle ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida a la programació amb la conferència “El passat, la memòria i l’algoritme”. Així mateix, durant el cap de setmana, els assistents també podran escoltar el teòric en cultura visual i digital Juan Martín Prada; la historiadora Matilde Eiroa; els doctors Alberto Venegas i Antonio César Moreno Cantano, aquest últim amb la ponència “Videojocs, narratives del passat i geopolítica” que presentarà dissabte, o l’artista Francesc Abad en conversa amb l’escriptora i filòsofa Cristina Masanés.

Activitats lúdiques i culturals

En paral·lel, el col·loqui també ha programat tot un seguit d’activitats culturals i lúdiques dissenyades per immergir en primera persona el públic i alhora fer-lo directament partícip. Algunes de les activitats més destacades són la presentació de l’assaig guanyador en la VI Edició del Premi Internacional Walter Benjamin; una sessió musical o la interpretació teatral de La primera i les mestres de la República, de Nan Valentí i David Pintó, una obra dedicada a Nativitat Yarza, primera dona alcaldessa a Catalunya, mestra i feminista durant els anys de la Segona República.

Finalment, el darrer dia, els participants estan convidats a fer un recorregut a peu de Banyuls a Portbou en record del camí que Walter Benjamin i altres refugiats antifeixistes van haver de fer durant els anys de la Segona Guerra Mundial. La ruta comptarà amb la intervenció artística de Nieves Correa, que va rebre una beca del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea.

El retorn del Col·loqui Internacional Walter Benjamin a Portbou ha estat possible gràcies al ferm compromís de col·laboració que, des de fa mesos, han impulsat les administracions implicades: el Memorial Democràtic, l’Ajuntament de Portbou, el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i la Universitat de Girona (UdG), amb el suport de l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) i de la Universitat de Barcelona.

Aquestes institucions han unit esforços per garantir que l’esdeveniment retorni íntegrament al municipi empordanès, fet que des del 2015 no es produïa. Enguany, a més, el retorn té una significació singular, ja que coincideix amb el desè aniversari del col·loqui, una efemèride molt esperada tant pels ponents com pel públic assistent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia