Societat

Societat

Neix Pirineu Viu per denunciar els efectes del “monocultiu turístic” al territori

La plataforma, formada per diversos col·lectius de les comarques de muntanya de Catalunya i Andorra, prepara mobilitzacions

Denunciar els efectes que té el model de “monocultiu turístic” sobre el territori i “defensar els drets bàsics” dels ciutadans que viuen tot l’any a les comarques de muntanya i a Andorra. En aquests dos pilars es basen diversos col·lectius de la zona per tirar endavant la plataforma Pirineu Viu, una entitat que se sum al moviment ciutadà que ja s’ha fet notar aquest estiu a altres punts com ara les Illes Balears i les Canàries contra el turisme massificat que trasbalsa el dia a dia de les persones que hi resideixen habitualment. Júlia Leigh i Arnau Corberó són els portaveus d’una plataforma “popular i transversal” que aplega gent de diferents àmbits com l’ecologista, de defensa del dret a l’habitatge, dels drets laborals o el feminista. Pel que fa al territori, aglutinen persones de tot l’Alt Pirineu i l’Aran com de les comarques del Berguedà, Ripollès, Solsonès i, a més, d’Andorra. La nova plataforma, que s’ha presentat aquest dilluns a l’exterior de l’edifici de la terminal de l’aeroport d’Andorra – La Seu d’Urgell tenint en compte, segons han apuntat, que “és una infraestructura clau de la zona”, té previst dur a terme diverses accions de mobilització durant aquesta tardor i hivern. A més, preparen cicles de debat o activitats de conscienciació i de reflexió sobre el model de creixement econòmic del territori. “Volem encetar la reflexió per veure on hem de limitar aquest monocultiu i la pressió turística”, ha apuntat el portaveu posant com a exemple de situació límit que té Andorra. Corberó defensa que cal “diversificar l’economia”. Un dels principals problemes per Pirineu Viu és l’accés a l’habitatge. En demanen solucions i asseguren, per exemple, que hi ha “gairebé tants llits turístics com habitants” i “un 60% d’habitatges de segona residència”. En aquest sentit, Corberó ha defensat la necessitat de limitar preus en el lloguer d’habitatges, així com el nombre de pisos turístics i actuar també en les segones residències.

Des de la plataforma també han volgut deixar clar que no estan en contra de les persones que treballen en el sector turístic. “Se’ns ha dit que el turisme ens dona riquesa, però ens hem adonat que com més turisme hi ha, més pobres som”, ha afirmat un dels portaveus de Pirineu Viu. Lamenten, a més, la precarització del sector.

No és el primer cop que des del territori es denuncien els problemes d’accés a l’habitatge, es demana repensar el model de desenvolupament econòmic i posa de manifesta l’envelliment de la població per l’èxode d’una col·lectiu jove que no troba a la zona on residir ni treballar. Des de la plataforma Stop JJOO, per exemple, ja s’havia fet aquesta reflexió. El moviment, a més, neix en un moment de reivindicació a diverses zones massificades. En el cas de les Balears, aquest estiu s’han fet diverses protestes contra els efectes nocius del turisme de masses. Com en el cas del Pirineu, col·lectius de diferents àmbits s’han unit per demanar un canvi de polítiques que posin fi a l’especulació immobiliària, l’expulsió dels veïns, apostin per treballs decents i ben remunerats i defensin tant l’espai natural com la cultura i la llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia