Societat

Societat

Mor Lluïsa Miralles, cofundadora de l’Amical de Mauthausen

Una de les grans lluitadores pels drets humans del nostre país, Lluïsa Miralles Forcadell (Ulldecona, 1927), ha mort a l’edat de 96 anys, segons ha comunicat a les xarxes socials l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura: “seguirem treballant per mantenir viva la seva memòria”.

Miralles era filla de Vicent Miralles Viscarro (1904-1975), el darrer tinent d’alcalde d’Ulldecona abans de la dictadura franquista. Ella va exiliar-se amb la seva mare quan el seu poble va ser ocupat per les tropes feixistes espanyoles (abril de 1938). El seu germà petit, que estava malalt, i els seus avis, es van quedar allà, mentre que el seu pare era al front. A finals del gener de 1939 van arribar a la Catalunya del Nord i al cap d’uns mesos es van poder reunir amb el pare. Van ser internats al camp d’Argelers entre el setembre de 1939 i l’abril de 1940. Amb l’ocupació alemanya de França, el juny del 1940, es van establir a Bourges (Departament del Cher), i els alemanys van detenir el seu pare, que va estar empresonat uns anys. Acabada la guerra, es va traslladar a París, on es va casar amb un exiliat català i exdeportat a Mauthausen, Miquel Serra Grabulosa. Més endavant es van traslladar a Caen, Perpinyà i Barcelona. Junts van formar part dels exdeportats i familiars que van fundar en la clandestinitat, el 1962, l’Amical de Mauthausen a Barcelona, una associació amb l’objectiu de defensar els drets morals i materials dels aproximadament 10.000 deportats als camps de concentració del Tercer Reich i de les seves famílies, estrènyer els llaços de solidaritat entre ells i preservar la memòria. Des de l’organització s’han dut a terme xerrades en instituts i universitats, viatges amb estudiants a diversos camps, així com denúncies d’activitats neonazis, com per exemple quan van fer d’acusació particular contra la llibreria Kalki, la qual difonia propaganda nazi. L’any 1995 van rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i l’any 2001 la Medalla d’Honor de Barcelona.

Tots dos, Miralles i Serra, van exposar el seu testimoni vital al Museu Memorial de l’Exili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia