Societat

L’aiguat de Platja d’Aro deixa una seixantena de comerços afectats per inundacions

Els empresaris demanen més manteniment del clavegueram i l’alcalde ho atribueix a la intensitat de la pluja

L’aiguat d’aquest dilluns a la tarda a Platja d’Aro ha deixat una seixantena d’establiments afectats per les inundacions, segons ha assegurat l’associació de comerciants a l’ACN. De moment no han fet cap quantificació de les despeses però apunten que en la majoria de casos no s’ha malmès el producte perquè ja el tenen a una alçada on l’aigua no va arribar. Malgrat tot, els comerciants exigeixen a l’ajuntament que faci manteniment del clavegueram perquè “no és la primera vegada que passa”.

L’alcalde, Maurici Jiménez, nega que falti manteniment a la xarxa i considera que l’acumulació d’aigua es va produir per la intensitat de la pluja en poc temps i la manca de capacitat d’absorció dels col·lectors.

L'aiguat d'aquest dilluns a la tarda va deixar acumulacions d'aigua de 18,6 mm en només deu minuts a Castell d'Aro, segons els registres del Servei Meteorològic de Catalunya. Això va provocar que l'aigua s'acumulés en determinats punts de Platja d'Aro, sobretot a la rotonda on abans hi havia el Magic Park i també en alguns carrers de la galeria comercial que hi ha a l'avinguda de S'Agaró. 

L'alcalde de Platja d'Aro, Maurici Jiménez, ha explicat que es tracta de zones del municipi que es troben a "cota zero" i per això cada vegada que hi ha pluges intenses, són propenses a inundar-se. Sobre les afectacions, el batlle assegura que la pluja va provocar entrades d'aigua en baixos i soterranis, com ara aparcaments. Malgrat tot, cap d'aquestes afectacions és greu i al cap d'unes hores l'acumulació d'aigua va anar minvant per l'absorció de l'aigua per part de la xarxa de clavegueram.

Aquest dimarts al matí, els comerços aixecaven la persiana i la majoria d'ells ho feien acompanyats de la fregona, la galleda i l'escombra. A primera hora ha estat freqüent veure com cada un d'ells intentava eliminar qualsevol rastre de les inundacions del dilluns. Fulles, pinassa i restes de terra que deixaven un petit record de l'episodi viscut aquest dilluns a la tarda. Mentrestant, la pluja s'ha convertit en el tema del dia per reviure com els va enganxar el xàfec. 

Alguns d'ells van ser a temps de col·locar fustes a l'entrada i això va evitar que entrés l'aigua. D'altres, van arribar tard i van veure com la pluja s'escolava dins dels comerços. Tot plegat deixa "entre seixant i setanta" negocis afectats per la pluja, segons el president de l'Associació de Comercials de Castell d'Aro, Platja d'Aro i S'Agaró, Joan Canadell. L'afectació varia en funció de cada establiment perquè a alguns els va entrar més aigua que d'altres. Canadell, però, explica que no han perdut productes a causa de la pluja perquè estaven a una alçada on l'aigua no va arribar-hi.

Més neteja

Tot i així, el president de l'associació recorda que aquestes inundacions són "periòdiques" i per això els comerços estan relativament preparats per vingudes d'aigua. Per això alguns d'ells ja tenien les fustes per posar a la porta aquest dilluns a la tarda. Joan Canadell, però, demana que "la part pública es prepari com ho fa la privada".

Per això demana "més neteja" a la via pública i el clavegueram per part de l'ajuntament. "Potser caldria tenir-ho tot més net, tenint en compte que a la tardor hi ha moltes possibilitats de fortes pluges", afegeix el portaveu dels comerciants. La responsable d'un altre comerç, Berta Carmona, assegura que "cada any passa el mateix" i atribueix les inundacions a la manca de neteja de la riera. "Allò sembla una selva!", assegura la comerciant.

Davant de les crítiques, l'alcalde de Platja d'Aro, Maurici Jiménez, assegura que les acumulacions d'aigua d'aquest dilluns no es deuen a la falta de manteniment ni de neteja, sinó a la manca de capacitat d'absorció d'aigua de la xarxa. Jiménez recorda que va caure molta aigua en poc temps i això va provocar "un efecte embut" al col·lector que havia de retornar l'aigua al riu. "No és per manca de boques d'aigua sinó per manca d'empassar-la", reafirma l'alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia