Societat

Banc Sabadell. Experts en proximitat

El mestre marger que doma les pedres

Lluc Mir va deixar la carrera de belles arts per dedicar-se a donar forma a les pedres i alçar murs, ponts i camins sense ciment

  • Lluc Mir, artesà de la pedra seca EL PUNT AVUI.
  • VÍDEO: .

A Mallorca en diuen mar­gers. Són els artis­tes que han mode­lat el pai­satge donant forma a camins, ponts i murs, durant segles, col·locant les pedres irre­gu­lars d’una en una, sense ciment, per for­mar les estruc­tu­res més fer­mes. Són els artis­tes que han dibui­xat el pai­satge de gene­ració en gene­ració i ara estan en perill d’extinció. Lluc Mir és un artesà del mar­tell, la maça i el cisell. És un exem­ple de pro­xi­mi­tat. Fa 25 anys que es dedica a la pedra seca. Fa ser­vir la pedra calcària de la serra de Tra­mun­tana per alçar mar­ges i murs de con­tenció que són autènti­ques obres d’art.

El que dis­tin­geix la pedra seca mallor­quina de la resta “són els patrons”, tal com explica Lluc Mir. A Mallorca, aquests patrons són més ale­a­to­ris. Al llarg de la història, a la serra de Tra­mun­tana s’han cons­truït milers de quilòmetres de ter­ras­ses de pedra seca. Els mar­gers que les van cons­truir van crear un patri­moni d’espe­cial bellesa i, per això, segons Mir, és obli­ga­tori “cui­dar-lo”. És pre­ci­sa­ment en aquest lloc on con­flu­ei­xen dos valors patri­mo­ni­als decla­rats per la Unesco: l’imma­te­rial de la pedra seca i el que es podria con­si­de­rar el pai­satge cul­tu­ral de la serra mallor­quina.

Una tècnica sos­te­ni­ble

En sos­te­ni­bi­li­tat, la pedra seca no té rival. És local i és de pro­xi­mi­tat, i això eli­mina les emis­si­ons pro­vo­ca­des pel trans­port. Els mar­gers creen estruc­tu­res que sem­pre “afa­vo­rei­xen el dre­natge de l’aigua i això frena l’erosió de la terra i afa­vo­reix el cul­tiu d’arbres, que amb les seves arrels oxi­ge­nen la terra i creen refu­gis per a la fauna i la flora”. Ho explica Lluc Mir amb orgull.

La feina del mar­ger és “gai­rebé eterna”. Es fa perquè tras­passi gene­ra­ci­ons. Són per­so­nes que s’han for­mat tre­ba­llant i han après l’ofici. No tenen estu­dis ni titu­la­ci­ons, però sí molta experiència acu­mu­lada, i això els porta a sor­tir de l’illa per anar a fer tas­ques de man­te­ni­ment i recons­trucció als Estats Units, Noru­ega, Sud-àfrica o la península Ibèrica. “Si la huma­ni­tat no hagués après a mane­jar la pedra, ara no tindríem piràmides, ni cate­drals, ni camins romans, ni el Machu-Picchu”, diu Lluc Mir. Ni la bellesa de la serra de Tra­mun­tana.

Un ofici en perill d’extinció

És molt difícil que els joves s’enganxin a l’ofici de marger. Segons Lluc Mir, els cursos que es fan no atreuen els joves i, normalment, no es cobreixen totes les places perquè els formadors no parlen el mateix llenguatge dels joves i no els generen la passió que necessita aquest ofici. Lluc Mir era estudiant de belles arts quan va descobrir l’Escola de Margers. No sabia molt bé de què es tractava, però assegura que “va ser amor a primera vista”. “El primer dia em va encantar i, després, vaig tenir dos mestres que em van ensenyar molt”, assegura. Segons ell, en aquest ofici, els consells i trucs dels mestres són molt importants perquè serveixen per fer-te la vida més fàcil. Actualment, hi ha alguns margers a Mallorca, però l’ofici està en perill d’extinció, tot i que ell ha format una colla i és membre de l’Stone Foundation.

La força de la tècnica

La pedra seca és una tècnica universal que es pot trobar des del Japó fins al Canadà, des de la Patagònia a zones rurals de gairebé tot Europa. Amb aquesta tècnica, durant segles s’han construït murs, marges, barraques, bancals, ponts, empedrats. Com que no hi ha ciment ni cap producte que doni solidesa al conjunt, la força i la resistència s’ha d’aconseguir amb la tècnica a l’hora de col·locar les pedres, les inclinacions, la forma en què es tallen.

La tècnica va començar com a forma de supervivència en terrenys inclinats a causa de l’orografia. Quan plovia de forma torrencial, l’aigua arrossegava les terres i les plantacions perillaven. Els primers margers van utilitzar aquesta tècnica per anivellar el terreny i guanyar espai de conreu en zones poc propícies. S’havia de menjar i les oliveres, els ametllers i els garrofers tenien més possibilitats de créixer en terrenys anivellats. I la pedra era el material més proper amb què poder construir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.