Societat

societat

El ‘Robin dels bancs’, empresonat a França

L’activista Enric Duran, conegut per haver estafat gairebé mig milió d’euros a una quarentena de bancs, estava a l’exili des de l’any 2008

L’activista Enric Duran està empresonat a prop de París des del juny passat, quan va ser arrestat per les autoritats franceses per un delicte de blanqueig de capitals, en haver participat en un intercanvi de moneda entre euros i criptomonedes amb un home que hauria aconseguit els diners de forma fraudulenta. Duran estava a l’exili des del 2008 i des del 2013 tenia una ordre de cerca després que no es presentés al judici per haver estafat gairebé mig milió d’euros a una quarantena d’entitats bancàries entre el 2006 i el 2008. La causa, però, va ser arxivada l’any passat.

La mare de Duran, conegut com a ‘Robin dels bancs’ ho ha explicat al digital ‘La Directa’, segons recull l’ACN. Segons ha explicat Fina Giralt, el seu fill va ser arrestat per la policia francesa a les set del vespre del 10 de juny a París, a l’allotjament que havia llogat per dormir, i va estar dos dies en comissaria fins que el van enviar a presó. “Segurament el van seguir fins al seu pis. Ell va deixar de comunicar-se amb nosaltres i l’endemà vam saber que l’havien detingut”, afirma Giralt, qui considera que la policia francesa “ha aprofitat que ell ha estat buscat per la justícia espanyola per agafar-lo ara sota el pretext de l’intercanvi de les criptomonedes”.

L’any 2008, Enric Duran va generar un intens debat públic en anunciar que havia “robat” 492.000 euros a diferents entitats bancàries, amb préstec que no tenia intenció de retornar amb l’objectiu de promoure un debat entorn del model financer capitalista i especulatiu i destinar els diners a finalitats socials. Va ser acusat d’un delicte d’estafa a 39 entitats bancàries i de falsedat documental, causa que va ser arxivada el 2023 per prescripció del delicte.

Segons explica Giralt, l’usuari amb qui Duran va intercanviar monedes hauria comès un frau entre el 3 de juny i el 20 d’agost de 2024, per vendre productes per internet que després no enviava als compradors. Els diners que aconseguia de les vendes els intercanviava per criptomonedes amb diverses persones, entre elles Duran, l’únic que fins ara hauria estat detingut en la causa. Segons assegura el mateix Duran en un escrit, ell només va intercanviar monedes entre el 20 de novembre i el 13 de desembre de 2023, i del 5 de març fins al 20 d’abril de 2024, diversos mesos abans del període de temps en què s’hauria comès l’estafa de comerç electrònic.

L’activista afirma en l’escrit que desconeixia l’origen dels diners, la qual cosa ha intentat demostrar aportant a la causa la conversa que va mantenir amb l’usuari a través de la plataforma de compra i venda de criptomonedes localCoinswap. “El client em va mentir dient que volia invertir en bitcoin els ingressos del seu negoci de comerç electrònic. Les mentides van seguir des del principi fins al final”, subratlla. Segons apunta, la seva advocada, Laura Ben Kemoun, ha aportat una còpia de la conversa. I rebla: “Sense el meu historial com el ‘Robin Hood dels bancs’, no hauria passat aquests mesos en presó. Amb l’experiència de l’interrogatori, algú pot creure que la policia francesa estava més interessada a trobar una raó per inculpar-me que en la veritat”.

L’activista, que declararà aquest divendres als jutjats de Nanterre, considera que aquest cas ha de servir per denunciar com la “justícia francesa està criminalitzant el comerç de les criptomonedes”. Exposa que aquests intercanvis no estan regulats entre persones físiques i microempreses, només en cas de mitjanes i grans empreses. “Fins i tot, els grans bancs desconeixen l’origen il·lícit dels fons, per tant, és impossible que una persona individual ho pugui saber”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia