Societat

llengua

Presenten un nou mapa de les variants dialectals de la llengua catalana

La proposta ha estat impulsada i elaborada per un equip del festival lingüístic Posa-hi tu l’accent, que se celebra de divendres i fins diumenge a l’Espluga de Francolí

Les varietats dialectals de la llengua catalana compten amb un nou mapa renovat. La proposta ha estat impulsada i elaborada per un equip del festival Posa-hi tu l’accent, que ha comptat amb la participació dels dialectòlegs Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili, i Vicent Beltran, de la Universitat d’Alacant.

El nou mapa, de colors vius, presenta una imatge més moderna i visual que la majoria dels precedents existents. Entre les novetats que s’hi reflecteixen, destaca la definició de nous subdialectes que no apareixien fins ara: el gironí, que sempre s’havia englobat dins del central, i el valencià mallorquí, al voltant del poble de Tàrbena, a la Marina Baixa.

Així mateix, destaca que, en lloc de les clàssiques línies divisòries entre els dialectes –com la mateixa isoglossa que, de nord a sud, separa els dos grans blocs del català, l’occidental i l’oriental–, s’han traçat franges de transició, que donen una visió molt més aproximada de la realitat, ja que dins d’aquestes àrees els trets més característics dels dialectes que fan frontera en realitat se solen barrejar i entrellaçar.

Una versió gegant del mapa, de 6,5 d’alçada x 4 metres d’amplada, restarà penjada des d’aquesta tarda a la façana del Casal de l’Espluga de Francolí, que serà la seu del festival.

De fet, la presentació del mapa és un dels actes previs del Posa-hi tu l’accent, un festival de nova creació que se celebrarà a partir de divendres i durant el cap de setmana a l’Espluga de Francolí. El certamen pretén posar en valor les variants dialectals de la llengua catalana amb un extens programa de ponències i activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia