Societat

àsia

Absolt al Japó el pres que més anys ha passat en un corredor de la mort al món

Iwao Hakamada ha passat 47 anys entre reixes a l’espera de ser executat

Un tribunal del Japó ha absolt aquest dijous Iwao Hakamada, 56 anys després d’haver estat condemnat a pena de mort per un múltiple crim el 1968. Hakamada, considerat el pres que més anys s’ha passat en un corredor de la mort al món, 47 en total, ha estat declarat innocent de l’assassinat el 1966 de l’amo de la fàbrica de miso (soja fermentada) en què treballava, l’esposa d’aquest i els dos fills de la parella i, seguidament, cremar la casa on vivien.

Hakamada va ser excarcerat el 2104 quan la justícia nipona va anul·lar la sentència condemnatòria per dubtes sobre la veracitat de les proves i va ordenar repetir el judici, un fet poc habitual en el país asiàtic. Aquest exboxejador professional, nascut a Shizuoka el 1936, va defensar incansablement la seva innocència sota l’argument que les proves que l’incriminaven van ser, en realitat, fabricades en contra d’ell. Es tractava, en concret, d’unes peces de roba trobades en un dels tancs de miso de la fàbrica i tacades de sang que coincidia amb el seu ADN, informa Efe. La justícia nipona finalment li ha donat la raó. El segon judici va arrencar fa gairebé un any i després de quinze sessions el tribunal ha dictat aquest dijous una sentència absolutòria. La nova resolució, anunciada pel jutge Koshi Kunii del Tribunal de Shizuoka (sud-oest de Tòquio), reconeix que va haver-hi “falsificació de proves” per les que Hakamada va ser incriminat per part de la fiscalia i de les autoritats encarregades de la investigació del cas.

Tot i que va negar els fets quan el van detenir el 1966, Hakamada va acabar assumint els càrrecs en el dinovè dia d’interrogatoris de dotze hores diàries de mitjana. En el primer dia del primer judici va tornar a negar els fets i ho va continuar durant tot el temps que va passar engarjolat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia