Societat

Societat

L’hostaleria i el comerç de Girona, entre la satisfacció i la cautela per l’afició visitant

Els sectors de l’hostaleria, la restauració i el comerç de Girona es preparen per al debut històric del principal equip de la ciutat a la lliga de campions, la màxima competició europea, dimecres que ve. Comparteixen la satisfacció per un fet sense precedents a la ciutat, però també la cautela per l’arribada de centenars d’aficionats del rival, el Feyenoord, alguns dels quals sense entrada.

El president de l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració, Xavier Garcia, considera que s’ha de gaudir del moment i és prudent sobre el nombre i el comportament dels aficionats visitants dimecres. “És una incògnita. No ho sabem. Som novells i no ens ha de fer res reconèixer-ho”, diu Garcia.

El representant del sector de la restauració i l’hoteleria afirma que la temporada passada Girona era una ciutat “il·lusionada, divertida i feliç” amb el periple de l’equip de Míchel. “I això comporta més consum, més clients i més visites”, hi afegeix.

Garcia sosté que el Girona s’ha donat a conèixer arreu del món i que a Miami, als Estats Units, ja coneixen el club de futbol i la ciutat. “Ara no hem de parlar del Barça per situar Girona. Ja ens coneixen”, explica en referència a una anècdota que li han explicat. L’hoteler i restaurador compara la trajectòria del Girona amb el bon moment del sector. “Ens ha costat moltes generacions arribar fins on som i ho hem de valorar. La gent de fora ja ho fa.”

La repercussió

Els comerciants del centre de la ciutat valoren l’impacte, no només la setmana que ve, sinó més en el futur, del fet que la lliga de campions aterri a Girona. Per la presidenta de l’associació Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, “tot el que faci venir gent a Girona és bo i és clar que si pernocten té repercussió perquè la gent volta i pot venir a les botigues”.

Però Ramírez parla de la repercussió més enllà ja de “l’efecte més fort, la repercussió a llarg termini”. Hi veu una similitud amb l’impacte dels germans Roca, més enllà de la gastronomia, o el que va tenir el fet que l’estrella mundial del ciclisme, el nord-americà Lance Armstrong, s’instal·lés dècades enrere a la ciutat.

Per contra, a la presidenta dels comerciants li preocupa que una part de l’afició del Feyenoord que arribarà a la ciutat pugui actuar amb agressivitat pels carrers més cèntrics.

Ahir l’Ajuntament va convocar els hotelers i els comerciants a una reunió a la tarda per coordinar-se amb vista al partit. Fins ara, la coordinació de l’Ajuntament i dels cossos de seguretat ha estat amb el club i la UEFA. El consistori demana als establiments de la plaça Catalunya, la plaça de la Independència i la rambla de la Llibertat que serveixin les begudes “amb envasos reciclables d’un sol ús”.

La seguretat també preocupa la Coordinadora d’Associacions Veïnals (CAV), que aplega una dotzena d’entitats. Segons afirmen en un comunicat, una part de l’afició del Feyenoord és considerada “una de les més violentes d’Europa, així com els antecedents que arrossega, amb incidents, baralles i actes vandàlics en molts dels desplaçaments”.

LA FRASE

La gent ha de valorar que ha costat molt que el Girona arribi fins aquí. És una cosa fantàstica
Xavier Garcia
pres. de l’associació d’hostaleria, turisme i restauració de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia