Societat

Les Fires incorporen el parc Central i un concert abans dels focs

Girona reviurà la seva festa grossa entre el 25 d’octubre i el 3 de novembre. Les Fires i Festes de Sant Narcís inclouen més de 200 activitats i incorporen el parc Central i l’espai que s’ha alliberat al trànsit de plaça Catalunya dins la voluntat d’obrir-se més a la ciutat, tal com apunta l’ACN. Entre les novetats, abans del castell de focs hi haurà un concert de Miki Núñez a La Copa. I durant la trobada de colles geganteres, un tram del carrer Migdia es reservarà per a persones amb sensibilitat auditiva. Cercaviles, capgrossos, castells, correfocs i cultura popular tornaran a ser els protagonistes, juntament amb la programació musical per a tots els públics. L’epicentre serà de nou l’escenari de La Copa, on hi passaran grups com The Tyets o Figa Flawas.

La festa major arrencarà el divendres 25 d’octubre amb les cercaviles dels gegants, els capgrossos i les mulasses, els balls de la imatgeria festiva i el pregó, i finalitzarà el 3 de novembre amb un concert de tarda a la Copa amb Miki Nuñez i el castell de focs.

Dos espais nous

Amb la voluntat que la festa arribi a més punts de la ciutat, enguany hi haurà dos nous espais escènics. Aprofitant el tancament d’un vial de la plaça de Catalunya per promoure una ciutat més sostenible, aquest indret acollirà l’espectacle familiar Rum Rum... trasto karts (27 d’octubre) i Monòlegs a la plaça, una obra feminista (30 d’octubre). A banda, també s’hi durà a terme, com en altres anys, la Tronada de la Festa Major.

L’altre espai és el parc Central de Rafael Masó i Valentí on es duran a terme els espectacles Woof i Forzudos (1 de novembre). Aquest indret també acollirà les atraccions sostenibles el 31 d’octubre, les quals també estaran el dia abans, el 30 d’octubre, al parc de Núria Terés i Bonet. A més, el Trofeu de Bèlit de Fires, la Cursa Adaptada d’Infants i Joves i el Concurs de Baldufes també tindran lloc en aquest punt de la ciutat.   Un any més, les Fires s’expandeixen més enllà del centre i del parc de la Devesa passant pel Centre Cívic Onyar, Carme-Vista Alegre, Pont Major, Sant Narcís, Fontajau, Pla de Palau – Sant Pau, Domeny, Santa Eugènia, Montilivi, Sant Daniel, Germans Sàbat i Palau-sacosta.

Cultura popular

La cultura popular tornarà a tenir un paper important a les Fires amb activitats tradicionals com les Matinades, la penjada de mosques de Sant Narcís, la Diada Castellera, la pujada del pilar de 4 dels Marrecs de Salt a les escales de la Catedral, els correfocs, les cercaviles, la passejada de capgrossos pel Barri Vell, la Drakofarra i la Trobada de Gegants i Bestiari de Girona. En aquest últim cas, es comptarà amb un Espai Calma en un tram del carrer del Migdia. Es tractarà d’una zona sense sorolls reservada per a persones neurodiverses.

Pel que fa a la Festa Major dels 4 Rius, es consolida el format de l’any passat. Dos grups, les famílies Agullana i Sarriera, s’enfrontaran en diferents activitats que s’han organitzat per les Fires per guanyar el control de la ciutat. En aquesta ocasió, la inauguració de la festa serà una cercavila conjunta de les dues famílies, a diferència de l’any passat que se’n van fer dues. El recorregut començarà a la plaça del Vi i finalitzarà a la plaça dels Jurats amb la competició de les Justes.   

Una cinquantena d'artistes

The Tyets, Figa Flawas, Inadaptats, Miki Nuñez, Obeses, Joan Garriga i El Mariatxi Galàctic i Les Testarudes són els caps de cartell de les Fires de Sant Narcís 2024. Un any més, les propostes musicals tindran lloc principalment a l’escenari de l’esplanada de la Copa i al parc del Migdia. En total seran 10 dies de concerts amb una cinquantena d’artistes. El primer dia, el divendres 25 d’octubre, actuaran alguns dels grups més importants de l’escena de rock a Catalunya: Bullitt, Dan Peralbo i El Comboi i Cala Vento, molt popular a la resta de l’Estat i a Amèrica Llatina. Les propostes musicals finalitzaran, com a novetat, el diumenge 3 de novembre amb el concert de tarda de Miki Núñez. Aquest tindrà lloc abans del focs artificials que cada any clausuren les Fires de Sant Narcís.

Sardanes, al passeig Francina Boris

Paral·lelament, es duran a terme sardanes al passeig de Francina Boris, a la plaça del Vi i a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba. Un any més, les Fires comptaran amb el 83è Concurs de Colles Sardanistes de Girona a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba i el 65è Concurs Individual de Sardanes Revesses de Girona, a l’Auditori de La Mercè. En la mateixa línia, actuaran a les Fires l’Orquestra Selvatana (26 d’octubre), La Principal de la Bisbal (29 d’octubre i 1 de novembre), el Cor Maragall (1 de novembre) i el Concert de Fires amb la Cobla Ciutat de Girona (3 de novembre).També destaca l’Anxovada amb Les Anxovetes i Xicranda (29 d’octubre), la cantada d’havaneres amb Terra Endins a les escales de la Catedral (29 octubre) i el concert de la Girona Banda Band (2 de novembre).

Públic familiar

El públic familiar podrà gaudir també de les propostes musicals a la Copeta amb El Pony Menut (26 d’octubre), Lali BeGood (1 de novembre) i 2princesesbarbudes (2 de novembre). Alhora, hi haurà diferents activitats com el Tocajoc (26 d’octubre), la passejada de capgrossos pel Barri Vell (27 d’octubre), l’Espai d’experimentació i joc lliure (29 d’octubre), l’espectacle de titelles Animalets (30 d’octubre), el circuit d’aventura (2 de novembre), la cercavila amb la Mula Baba i titelles (2 de novembre) i el concurs d’estirada de corda infantil (2 de novembre).   



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.