Societat

Els Marrecs tornen a fer història

La colla castellera de Salt serà per segon cop en la jornada final del Concurs de Castells que se celebrarà diumenge a Tarragona

Ofereix un bus gratuït a tots els aficionats per anar i tornar des de les seves instal·lacions de Salt fins a la capital tarragonina

Un dels principals pilars de l’activitat castellera és el sentit de comunitat

Per segon cop en la història, el Tarraco Arena es tenyirà de color blau Ter un diumenge. Després de cinc anys, els Marrecs de Salt han tornat a quedar entre les dotze millors colles castelleres de tot Catalunya i participaran en la jornada final de l’espectacle casteller més gran del món representant les comarques gironines. Des de dins la colla, la notícia s’ha rebut amb il·lusió i un cert nerviosisme. Segons explica en David Ordóñez, president de la colla castellera, l’agrupament no s’ho esperava. “És cert que hi havia algun número, però la veritat és que pensàvem que seríem els primers de dissabte, no que entraríem en la jornada de diumenge. És tot un orgull i un honor poder ser allà. Crec que és el resultat de tota la feina que hem fet durant aquests darrers anys. Des de la pandèmia hem estat treballant i esforçant-nos perquè el projecte surti endavant, i ara, a còpia d’anar fent passos de formiga, crec que poder estar entre les dotze millors colles de Catalunya és com una mena de premi.” Pel que fa a l’objectiu de la diada, el portaveu té clar que no és anar a competir: “No ens agraden gaire les calculadores. Crec que és un moment per gaudir amb la nostra gent i també per ensenyar el que hem fet durant aquest any els castellers del nord del país. Per a nosaltres, el simple fet d’haver entrat al diumenge ja és un motiu de celebració.” De fet, Ordóñez posa èmfasi en la importància de fer pinya entre els grups de castellers. “Tenim la gran sort que és un món on hi ha molta comunitat. L’activitat dels castells es nodreix justament d’aquest múscul social, i com més siguem, millor. El que em fascina dels castellers és que tothom hi té cabuda. Hi ha gent de tot arreu i de diferents edats. Per això crec que el valor més gran és el respecte pels altres i el sentit de la comunitat.”

Si tot va segons el previst, els Marrecs de Salt ja saben quines formacions portaran a Tarragona aquest diumenge: “Hi volem anar amb un 5 de 8, que seria el primer d’aquesta temporada. Després, la torre de 8 amb folre, que ja vam descarregar per Sant Jaume a Salt el mes de juliol passat, i segurament altres castells de vuit, com el 3 de 8.”

El color distintiu d’aquesta colla castellera, creada el 1996, és el color blau per fer honor al riu Ter, que travessa la vila de Salt. Per això, els Marrecs fan una crida a tots els veïns del municipi i rodalia per anar cap a Tarragona aquest cap de setmana. La colla castellera ofereix un bus gratuït d’anada i tornada des de les seves instal·lacions a Salt.

Finalment, pel que fa als reptes de cares al futur, Ordóñez té clar quins són: “Des del punt de vista casteller, el nostre repte és recuperar el 3de9 al nord de Catalunya. I en l’aspecte social, incrementar el nombre de fanàtics del món casteller al territori gironí.”

A banda dels Marrecs de Salt, en l’última jornada de la 29a edició de Concurs de Castells, que se celebra cada dos anys a Tarragona des del 1932, també hi participaran els Castellers de Vilafranca (guanyadors de l’última edició, el 2022), la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Tarragona, els Moixiganguers d’Igualada, els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants, els Xiquets de Reus i els Nens del Vendrell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia