Societat

Tretze queixes a la Síndica per la taxa comarcal de residus del Vallès d’un total de 260.000 rebuts girats

El Consell Comarcal aprova modificacions per facilitar el fraccionament

El conseller comarcal i president del Consorci per a la Gestió de Residus, el rubinenc Rafael Güeto, va treure ferro ahir al ple a les queixes que ha rebut la Síndica de Catalunya per la implantació de la taxa per la prestació del servei de tractament de residus municipals aprovada l’octubre del 2023 i començada a cobrar enguany, assegurant que només representen “el 0,005% del total dels 260.000 rebuts” o el que és el mateix, tretze queixes. El passat 15 de maig es va anunciar que s’obria el període de pagament voluntari amb rebuts emesos per l’Organisme de Recaptació Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona, que van generar protestes i mobilitzacions al carrer en municipis com Terrassa, Sabadell o Rubí , en considerar que era un doble imposició tributària perquè ja paguen als ajuntaments un taxa pel servei de recollida.

Les protestes van ser recollides per les federacions veïnals de Terrassa i Sabadell que denunciaven augments d’un 86% addicional a Sabadell al que pagaven per l’única taxa actual; a Rubí, un 57%; a Terrassa, un 56% i, finalment, un 41% més a Santa Perpètua. Als plens municipals també van intervenir criticant la manca d’informació, un implantació progressiva, facilitats en els pagaments i més bonificacions, entre altres qüestions. Ahir el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, reconeixia que la seva implantació era “impopular”, però recordava que hi estaven obligats per complir una directiva europea que obliga a repercutir tot el cost del servei de recollida i tractament de les deixalles. Amb tot, les queixes van motivar que s’ampliés el termini de pagament voluntari i Güeto explicava que ja s’havien cobrat el 83,5% dels rebuts dels municipis amb pagament voluntari on no hi ha un sistema d’identificació i control –Sabadell, Terrassa, Rubí i Santa Perpètua de Mogoda– dels quals el 35% ja ho havien domiciliat. ara començarà el període pagament a Sentmenat i Ullastrell on hi ha implantat el porta a porta que identifica els usuaris i apliquen l’anomenada taxa justa i s’aplica un coeficient en funció “del comportament i les aportacions a la recollida”.

El conseller també va explicar que els dispositiu d’informació comarcal de la taxa han atès un 6.000 persones, la meitat provinents de Terrassa “on la ciutadania no estava acostumada a rebre rebuts” de la Diputació, però va afegir que un 70% de les trucades van ser per rebre informació general del rebut, per fer el pagament o per domiciliar-lo.

Canvis i més municipis

Malgrat tot, el ple va aprovar una modificació de l’ordenança fiscal número 14 del 2023 per a l’exercici del 2025 que permetrà el fraccionament del rebut sense interessos a través de la ORGT en usuaris per a usos domèstics i comercials si aquest supera els 100 euros. També incorpora diferents condicionants per aplicar reduccions a la taxa justa com ara per als usuaris que duguin a terme autocompostatge o es mantenen les bonificacions per capacitat econòmica que apliquin els ajuntaments a la taxa municipal. També es redueix la quota als habitatges sense residents que es justifiquin als consistoris i es manté la quota de l’any anterior als habitatges sense disponibilitat de dades. Aquesta modificació va comptar amb els vots en contra de la CUP-CAM-AMUNT, PP i VOX.

Al mateix ple es va aprovar la delegació de la competència per a la prestació del servei de tractament de residus de Viladecavalls i Polinyà on s’aplicarà la taxa sense identificació d’usuaris, mentre que a Rellinars i Vacarisses tindran la taxa justa. PSC, ERC, Junts, En Comú Podem i Tot per Terrassa hi van votar a favor, mentre que CUP-CAM-AMUNT i PP s’hi va abstenir i VOX va votar-hi en contra. Els quatre nous municipis han acordat en els seus respectius plens municipals la delegació per un termini de 4 anys prorrogables. D’aquesta manera, coincidiran en el temps el final de les delegacions dels 10 ajuntaments que ho van delegar per cinc anys. La incorporació dels quatre nous municipis representen un increment de prop d’11.000 rebuts de la Taxa comarcal de tractament de residus, un 4% més que el 2024 i es giraran un total de 271.000 rebuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia