Societat

habitatge

El TC tomba l’obligació d’oferir lloguer social abans de desnonar

El Tribunal Constitucional (TC) ha tombat part de la llei catalana d’habitatge del 2022 anul·lant el requisit als propietaris d’oferir un lloguer social als inquilins abans d’iniciar qualsevol procediment de desnonament o d’execució per un deute hipotecari. El TC ha estimat parcialment el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PP tot i que rebutja anul·lar tota la llei per motius competencials com demanaven els populars, segons informa ACN. Un comunicat del TC avisa, però, que la resolució no afectarà les situacions consumades de manera que la inconstitucionalitat dels articles i la seva nul·litat només tindran efectes de cara al futur.

Amb el vot particular de cinc dels magistrats, el ple del TC ha declarat inconstitucional l’article 1.3 que establia com a causa d’incompliment de la funció social de la propietat d’un habitatge contravenir l’obligació d’oferir un lloguer social abans d’interposar una demanda judicial contra els inquilins. També anul·la part de l’article 12 que fa extensiva l’obligació d’oferir un lloguer social abans d’interposar demandes per deute hipotecari i determinades demandes de desnonament que, a més, també preveia la interrupció dels procediments iniciats en què no s’acreditava la presentació de l’oferta de lloguer alternativa.

El TC també anul·la l’article 11 que preveu la renovació dels contractes de lloguer social per una sola vegada quan finalitzin així com l’article 7 que imposa a l’adquirent d’un habitatge una responsabilitat objectiva que l’obliga a respondre per fets aliens en contra del principi de culpabilitat derivat de l’article 25.1 de la Constitució.

La llei del 2022 aprovada per ERC, Junts, CUP, PSC-Units i Comuns amb el suport d’entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) tractava d’esmenar els articles de la llei aprovada el 2019 que el TC va tombar en entendre que vulnerava el dret a la propietat i incloïa mesures que no es poden adoptar per decret llei perquè són “coactives, no voluntàries”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia