SOCIETAT
La gestió del personal municipal i “un perjudici molt greu”
La gestió del pagament als treballadors de l’Ajuntament de Girona amb desigualtat retributiva ha posat des de fa setmanes el regidor de Recursos Humans i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font (Guanyem), en el centre de les crítiques. Arran d’un informe del secretari municipal, el PSC (8 regidors) i el PP (1) s’han afanyat a demanar que Font dimiteixi, igual que Xavier Domínguez (Vox), que presenta una moció en el ple de demà. El secretari assenyala que la gestió municipal comportarà “un perjudici molt greu a la corporació municipal derivat d’un comportament negligent greu” (p.15).
L’informe jurídic número 69 d’aquest any és del dijous 26 de setembre. És un informe favorable per permetre que el consistori aprovi, demà, el pagament a una quinzena de treballadors que no han anat al jutjat. Però el text és alhora una valoració de l’intent de regularitzar una situació que s’arrossega des de fa més de quinze anys i una crítica a la manera com es contractava el personal.
L’esmentat informe reconeix que els càrrecs electes del consistori ja sabien, des de l’1 de desembre del 2021, que hi havia treballadors que no tenien reconegut un complement del sou perquè feien la mateixa feina que altres empleats i cobraven menys. I això és un dret que tenien reconegut per la Constitució Espanyola.
Quan es va aprovar la valoració dels llocs de treball (VLT) el 2019, l’equip de govern de llavors, amb CiU al capdavant, va establir un termini de vuit anys per regularitzar la situació laboral de la gran majoria de la plantilla. S’havia d’anar pagant de mica en mica el que inicialment eren quatre milions d’euros. De tota manera, els ajuntaments han vist reduir el marge per apujar part del sou al personal a causa de noves reglamentacions estatals, que limiten el màxim de pujada de salari, cosa que va admetre fa uns mesos el sindicat majoritari a l’Ajuntament, la Intersindical.
En l’informe 69/2024, el funcionari de l’Estat afirma que les sentències judicials que donen la raó a treballadores i treballadors víctimes de desigualtat retributiva ja eren avisos per a l’equip de govern actual, que els va desatendre (p. 13) i que d’alguna manera en va fer cas omís. El text de la moció de Vox de demà esmenta, com a mínim, tres informes desatesos: l’esmentat del 2021 (el núm. 115), un del 2022 (el núm. 64) i un del 2023 (el núm. 24).
El fet de contemporitzar i esperar més mesos a comprovar si els jutges els donaven la raó ha fet que l’Ajuntament hagi de pagar 337.000 euros per interessos i recàrrecs de demora a la Seguretat Social. Aquests diners no s’haurien hagut de pagar si s’hagués tingut en compte l’“equiparació retributiva” i si s’haguessin corregit “les irregularitats comeses en la determinació de l’estructura retributiva de determinats empleats públics” (p. 26).
El regidor Sergi Font ha ajornat al ple qualsevol explicació i no pensa plegar. Perquè hi hagi un ple extra convocat per l’oposició sobre la seva feina, caldria l’aprovació d’un terç dels regidors, és a dir, 9 de 27. El PSC (8) necessita un aliat, que podria ser el PP o Vox. De ple extra, sí que n’hi haurà un aquest mes, el d’ordenances fiscals, la setmana de Fires.