Societat

SOCIETAT

Salellas protegeix Font de les crítiques en la gestió del personal

L’alcalde de Girona atribueix l’arrel del conflicte de la desigualtat retributiva dels empleats a governs socialistes del passat

El regidor de VOX es queda sol a l'hora de votar que plegui el regidor de Recursos Humans després que el PSC, que ho havia sol·licitat, s'absté en la votació

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas (Guanyem), ha protegit el regidor de Recursos Humans, Sergi Font, de la seva gestió del personal municipal des del juny del 2023. Aquesta tarda Salellas –i no Font– ha pres la paraula en el punt més compromès del ple. “No entenc perquè no s’hi vota a favor”. El punt esmentat és el de pagar 151.773,18 euros a un total de sis treballadors afectats per la desigualtat retributiva i que han signat un conveni amb el consistori per no anar als jutjats.

L’equip de govern, de Guanyem (8 regidors), Junts (6) i ERC (3), hi ha votat a favor de l’acord amb els empleats, igual que Vox (1). El PSC (8 edils) i el PP (1) s’hi han abstingut. Salellas considera que aquest acord “és un pas més per posar fi a la conflictivitat laboral”.

A preguntes de Bea Esporrín (PSC), la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu (Guanyem) ha reconegut que l’Ajuntament ha sol·licitat a l’Estat adherir-se al seu Fons d’Impuls Econòmic. Girona ha demanat 2,2 milions per fer front a sentències contràries del personal i que, amb data del 27 d’abril, ja pujaven a 1,2 milions.

En altres punts sobre el personal o l’ús de la central del Molí, que serà la seu de l’empresa Catsa, ha intervingut el regidor Font. Així, des de l’1 de gener del 2024, els treballadors públics de l’Ajuntament rebran un 2% més respecte del 31 de desembre del 2023 i a partir de l’1 de gener del 2024. És una mesura que ha fixat l’Estat. La puja s’aplicarà a partir de la nòmina d’aquest mes, ha dit Font. Al novembre es pagarà una quantitat que equivaldrà als mesos anteriors d’aquest any.

Al setembre Salellas ja va intervenir en un dels punts més delicats del ple: l’acord per a la cotitularitat de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Montfullà (Bescanó). Salellas va qualificar de “millor proposta possible” el fet que l’Ajuntament passi a ser titular del 27,11% de la planta de Montfullà i que el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, el 72,89%.

El punt per aprovar el pagament als treballadors esmentats que no aniran a la justícia ordinària per reclamar la desigualtat retributiva ha allargat, però, les crítiques sobre la gestió de l’equip de govern.

“Responsabilitats”

El PSC, principal força de l’oposició, considera que el tripartit no lidera i no és valent ni assumeix els errors, ha dit la portaveu, Bea Esporrín. El qualificatiu de “negligència greu” de l’informe del secretari municipal del 26 de setembre fa que els socialistes hagin insistit a demanar que Font dimiteixi. “S’ha gestionat molt malament”, hi ha afegit Jaume Veray (PP).

A més, la formació d’extrema dreta Vox ha presentat una moció demanant la dimissió (o la destitució) de Font. Xavier Domínguez ha criticat que la gestió del personal municipal. Vox s’ha quedat sol perquè el PSC i el PP s’ha abstingut i l’equip de govern (17 regidors dels 27) hi ha votat en contra. Un altre cop, ha intervingut Salellas en lloc de Font. El batlle ha fet tasques de portaveu i ha lloat la tasca feta per l’anterior equip de govern, encapçalat per Junts, i l’actual, que lidera Guanyem, a l’hora de resoldre la desigualtat retributiva, que ha atribuït “a governs socialistes” del passat [suposadament durant el període de Joaquim Nadal a l’alcaldia (1979-2002)]. I la correcció ha costat una “xifra escandalosa” a l’Ajuntament.

Salellas ha dit que en l’època socialista no hi havia “un instrument objectiu de valoració” sobre el personal i que això s’ha corregit. L’alcalde ha defensat la gestió del personal [Font] i ha fet esment a la sentència que dona per do el seu decret de l’any passat, que obligava la Policia Municipal a fer hores extres a partir de Fires o a l’aprovació, avui, del sistema de productivitat dels equips directius de les escoles bressol municipal.

Salellas ha assenyalat que Vox vol fer “democràcia a cop de titular” i Veray (PP) ha explicat que la qüestió s’hauria de discutir en un ple extraordinari i monogràfic i no pas en un ple ordinari. Perquè això passi, el PSC hauria de presentar la sol·licitud i acceptar el suport del regidor popular, cosa que no és segura que passi. Veray ha deixat entreveure que hi donaria suport.

En la discussió de la moció, que només ha tingut el vot a favor del proponent (Xavier Domínguez), Maxi Fuentes (PSC) ha reiterat que l’equip de govern ha preferit “litigar en lloc de pagar” i ha afegit que no pensen endegar cap iniciativa al costat de Vox, que és un partit “negacionista del canvi climàtic” i de tarannà islamofòbic i en contra dels persones immigrants.

“Autocelebració”

Fuentes ha demanat als gestors municipals que assumeixin responsabilitats i que Font plegui. L’edil ha lamentat el silenci de l’equip de govern sobre aquesta qüestió més enllà de l’“autocelebració”. Probablement, el portaveu adjunt del PSC feia referència a l’entrevista de Font d l’emissora municipal Girona FM. Fa uns dies Font va negar que la gestió hagi estat “negligentment greu” i va dir que en els últims vint anys hi havia hagut “qui ha creat [el problema], qui no ho ha solucionat i qui ho ha solucionat”.

“Segregació” de pisos i baixos a Domeny

En el ple d’avui ha entrat d’urgència un punt sobre les promocions de lloguer assequible que es construiran al polígon del pla de Domeny de Baix, al barri de Domeny (carrer Bullidors). En dos locals cedits, s’hi podran fer 48 pisos de lloguer assequible. A petició de l’entitat promotora, la Fundació Privada per a l’Accessibilitat, l’Ajuntament ha accedit a fer un canvi jurídic en el conveni entre les dues parts que permetrà “la divisió horitzontal”, ha dit la regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana, Cristina Guanyem (Guanyem). Això farà que els pisos estiguin “segregats” dels locals socials dels baixos i l’entitat podrà accedir a finançament bancari per als baixos. El PSC i Vox han lamentat que no han tingut prou temps per estudiar la proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia