Societat

societat

El govern demana a famílies vulnerables que retornin diners d’ajuts

Drets Socials explica la rectificació afecta prop de 10.000 persones a les que es reclama una mitjana de 7.500 euros

El Síndic de Greuges ha obert una investigació i ha apuntat que pot afectar milers de persones

El departament de Drets Socials i Inclusió està enviant cartes a famílies vulnerables per demanar que retornin diners de les prestacions cobrades perquè els imports eren erronis. Així ho ha avançat Ca taluna Ràdio, que ha explicat que el govern ha enviat aquestes cartes després detectar la problemàtica tot i ser conscient del malestar i els inconvenients que poden comportar per les famílies afectades.

Des de Drets Socials s’ha explicat que s’estan explorant totes les vies per buscar una solució, però s’ha remarcat que, segons el marc legislatiu vigent, les administracions estan obligades a reclamar les devolucions quan les detecten. De moment han rebut la carta unes 8.500 persones i s’enviaran un miler de comunicacions més fins a final d’any, reclamant, de mitjana, 7.500 euros.

El secretari general de Drets Socials i Inclusió, Raúl Moreno, ha explicat que el problema afecta principalment beneficiaris de la Renda Garantida, tot i que pot haver altres prestacions afectades i el Govern n’està estudiant l’impacte.

Moreno ha insistit que l’administració està obligada a fer aquestes comunicacions a persones que han rebut pagaments indeguts, i ha situat dos motius: perquè les persones beneficiàries han comunicat un canvi en la seva situació personal i econòmica i la Generalitat ha trigat mesos a certificar-ho, o perquè directament els beneficiaris no han comunicat aquest canvi però l’administració se n’ha adonat i els reclama ara els cobraments indeguts.

Davant d’aquests fets, la síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, ja ha obert una actuació d’ofici i apunta a una mala praxi de l’administració. A més, les mateixes fonts del departament subratllen que es tracta d’una problemàtica que no afecta només a un tipus d’ajuts sinó a diverses prestacions i que el propi Defensor del Poble de l’Estat també ha denunciat alguns casos.

Fonts del Síndic de Greuges apunten que aquesta situació podria afectar milers de persones. Una de les afectades ha explicat a Catalunya Ràdio que fa unes setmanes va rebre una carta on li demanaven que tornés 4.200 euros de l’ajuda que cobra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia