Societat

Societat

Mor el ceramista eivissenc Toni Marí ‘Frígoles’

Set dècades de professió artesanal

La comunitat artesanal d’Eivissa està de dol després de la mort d’Antoni Marí Ribas, més conegut popularment com a Frígoles, a l’edat de 90 anys. La seva vida va estar marcada per una trajectòria de més de set dècades fent de terrissaire i consolidant-se com una figura imprescindible de la història de la ceràmica de l’illa.

Nascut a Jesús (Eivissa) l’any 1934, va començar a treballar a l’edat d’onze anys d’aprenent de terrisser a la fàbrica de Can Planes, al costat de casa seva, i posteriorment va passar a treballar al taller del mestre Joan Planells Tur Daifa. Vuit anys més tard, quan va tornar de la mili, en Daifa li va oferir un taller nou per ell. Era el juny de 1956, just l’època que començaven a arribar els primers turistes. En una entrevista a la televisió d’Eivissa, explica que va fer un tracte amb les agències de viatges perquè els turistes passessin pel taller a veure com treballava. Arribaven cada dia fins a 20 autobusos plens d’estrangers, els quals molts d’ells acabaven comprant les seves peces. L’èxit del negoci el va dur a contractar tres treballadors i a augmentar la producció, la varietat artística i els preus. Amb els guanys va comprar un terreny per en Daifa, com agraïment per haver-li cedit el taller, i un altre per ell, on es va construir un nou local, ubicat a Puig d’en Valls, el qual va treballar-hi fins al final dels seus dies. Per altra banda, també va dedicar una etapa a la política municipal, essent regidor a l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu de 1982 a 1990.

La seva trajectòria va ser reconeguda amb diversos premis i mencions. Un dels homenatges més bonics que li van fer, va ser aquest darrer any amb la inauguració de la Plaça del Mestre Terrisser Frígoles, a Puig d’en Vall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia