Societat

25 anys d’un somni

El celler Clos Galena celebra vint-i-cinc anys que es va fundar al Priorat, a la terra on els cartoixans es van instal·lar al segle XII

Un vi d’aquesta marca, el Formiga de Vellut 2014, es va servir en el banquet dels premis Nobel, a Oslo, l’any 2017

El 70 per dent de la producció de Clos Galena. Domini de la Cartoixa s’exporta

No tothom pot dir que la reina de Suècia ha brindat amb un vi seu. La Merche Dalmau, sí. Va ser quan el 2017 el Formiga de Vellut 2014 va ser triat per al banquet dels premis Nobel, la primera vegada que un vi català avituallava la taula per celebrar, a Oslo, els guardons més prestigiosos del món. De record, Dalmau té ara les fotografies de la reina Sílvia bevent el seu vi i de la princesa Victòria, la futura reina, a punt que li serveixin una copa de Formiga de Vellut (aquella ampolla d’etiqueta blanca amb unes formigues vermelles). També té el record que després d’aquella cerimònia li van ploure encàrrecs de tot el món perquè tothom volia tastar els vins de Clos Galena, de la DOQ Priorat (Denominació d’Origen Qualificada Priorat).

Merche Dalmau és la directora executiva i propietària de Clos Galena. Domini de la Cartoixa, un celler que fa vint-i-cinc anys va fundar amb el seu marit, Miguel Pérez, amb la il·lusió de fer vi al Priorat, una terra dura i de temperatura extrema, d’un paisatge abrupte i místic, el que van triar al segle XII els cartoixans que van fundar el monestir d’Escaladei que ja des de llavors es van dedicar a conrear vinya. Ella i el seu marit, enòleg i professor universitari de Saragossa i farmacèutic com ella, van comprar el 1999 onze hectàrees de vinya, situades a 228 metres d’altitud, i van començar l’aventura. Van muntar el celler al Molar, en concret en una zona anomenada les Solanes del Molar, a la dreta del riu Siurana, de terres de pissarra, on des del primer moment van tenir clar que volien fer vins de qualitat i tenien vocació de sostenibilitat social i mediambiental. Van ser pioners al Priorat en l’aposta ecològica.

Quan Miguel va morir, de càncer, el 2013, la Merche va voler continuar el somni, que el va poder fer realitat perquè va trobar la col·laboració i predisposició de l’enòleg del celler, el penedesenc Toni Coca, i del responsable de viticultura i celler, Enric Amorós. Tots tres van decidir que l’esforç valia la pena i la viuda, que tenia tres nenes petites, va poder tirar endavant aquell repte. Els seus vins més icònics, que comercialitzava des del 2002, Galena i Clos Galena, ja tenien prestigi internacional en aquell moment, cosa que va ajudar molt. El Clos Galena del 2004, per exemple, ja sonava en l’àmbit internacional perquè havia obtingut 96 punts de la publicació nord-americana The Wine Advocat, dirigida per Robert Parker. Del 2004 fins avui els productes d’aquest celler sempre han obtingut puntuacions molt altes tant d’aquest prescriptor com de la Guia Peñín, de James Suckling, o la revista britànica Decanter, els més importants. Precisament aquest proper mes de novembre Clos Galena participa a la gran cita anual de Decanter a Londres, un esdeveniment del sector d’importància mundial, on es tastaran a cegues mil vins del món que acabaran puntuats.

“Tirar endavant el projecte que vam començar amb en Miguel va ser un acte de romanticisme, va ser molt dur, però ha valgut molt la pena”, assegura ara la Merche. Després de la mort del seu marit va compar més hectàrees de vinya i ara ja en té 30 i continua amb la vocació del primer dia, també d’implicació social (dona suport a diverses ONG i està molt involucrada en la lluita contra l’ELA).

Del 2013 fins avui Merche Dalmau ha doblat la facturació del celler i ha passat de 55.000 a 95.000 ampolles a l’any. Des del principi tots els vins de Clos Galena han estat ecològics, fets amb les tradicionals garnatxa negra i carinyena, acompanyades de cabernet sauvignon i syrah. Clos Galena s’ha elaborat cada temporada excepte l’anyada del 2003, un mal any meteorològic del qual va sortir un producte que, reconeixen al celler, no va aconseguir els estàndards de qualitat que exigeixen. I, per tant, no el van fer.

Parlant de la meteorologia, el tema de més actualitat avui, l’enòleg Toni Coca explica que, tot i que la vinya necessita poca aigua, els darrers anys estan sent extrems al Priorat. “Aquest any passat només van ploure 120 litres. Hem collit menys però la qualitat ha estat molt bona”, diu, però assegura que els productors de tota la zona del Priorat confien que, tal com ha dit el govern, es pugui fer arribar ben aviat aigua de l’Ebre cap al Priorat, una de les comarques més perjudicades per la sequera.

Una edició limitada

Amb motiu d’haver arribat al vint-i-cinquè aniversari, el celler Clos Galena ha fet un vi especial, Clos Galena 25 Anys d’un Somni 2022, fet amb garnatxa negra (d’unes vinyes que tenen entre 45 i 60 anys), carinyena (d’unes vinyes que en tenen 80) i syrah (d’unes vinyes de 30 anys). “La meva vida no ha estat un camí de roses. Se’m va morir primer un germà i després el marit, i tot i així he lluitat i he arribat fins aquí, per això amb aquest vi especial vull fer un brindis per la vida, perquè vull celebrar no només la nostra trajectòria, sinó l’esperit de superació i innovació que ha guiat el celler i les persones que hi treballen”, diu la Merche. El vi serà, sobretot, de col·leccionista, perquè se n’han fet només 1.398 ampolles. “Hem triat la collita del 2022, una anyada seca, en la qual es van patir tres onades de calor a l’estiu, però que, gràcies a les pluges de la primavera i a les reserves d’aigua que el sòl mantenia de les nevades de Filomena de l’any anterior, va tenir una bona maduració i unes produccions normals”, explica Toni Coca.

Els vins de Clos Galena –que “expressen el que és el territori”, diu l’enòleg Toni Coca– s’exporten, en un 70% de la producció. La Merche Dalmau admet que el gran repte ara és “que ens conegui més el públic de casa nostra”. No passa només amb aquests excel·lents vins, sinó amb molts d’altres de petits cellers del país, que són més coneguts a fora que aquí. Que la qualitat d’aquests vins arribi al paladar dels consumidors de casa i a les cartes dels restaurants del país és un dels grans reptes del sector. El celler Clos Galena fa vins de la DOQ Priorat, els més intensos: els Galena i Clos Galena, Formiga de Vellut, Crossos i Formiga de Seda. De la DO Montsant fa Moments del Montsant, i de la DO Terra Alta té Secrets de Mar Negra i Secrets de Mar Blanc.

1999
Any
que Miguel Pérez i Merche Dalmau van comprar onze hectàrees de vinya al Molar i van començar el projecte de vins ecològics Clos Galena.
2004
Any
que el Clos Galena va obtenir 96 punts de Robert Parker, de la revista ‘The Wine Advocat’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia