societat
El reciclatge de medicaments creix gairebé un 6% a la demarcació de Girona
El volum de medicaments recollits en els contenidors blancs de les farmàcies gironines per tal de poder ser reciclats va augmentar un 5,73% durant el primer semestre d’aquest any respecte el mateix període de l’any passat. Així ho indiquen les darreres dades que SIGRE, l’entitat sense ànim de lucre creada pel sector farmacèutic per a la gestió mediambiental dels residus dels medicaments i els seus envasos, ha presentat a les autoritats ambientals i que han estat recollides per l’agència ACN. En concret, en els punts de reciclatge distribuïts per les 363 farmàcies gironines van recollir de gener a juny una mitjan de 88,56 grams d’aquests residus.
A més, l’últim sondeig de SIGRE assenyala que el 90% dels gironins considera perjudicial per al medi ambient llençar els medicaments a les escombraries o pel desguàs.
“És clau per a la nostra salut i per al medi ambient l’ús adequat del medicament, i aquest finalitza quan es dipositen els residus al Punt SIGRE. Aquesta senzilla pràctica redueix el perill que pot suposar el consum de medicaments sobrants o caducats, a més d’evitar la contaminació dels nostres rius i sòls, com passaria si els tiréssim a les escombraries o pel desguàs”, ha explicat a l’agència ACN Miguel Vega, director general de SIGRE.
Gestió d’aquests residus
D’acord amb la normativa vigent, la distribució farmacèutica és l’encarregada de recollir de les farmàcies els residus de medicaments i els seus envasos que els ciutadans han anat dipositant en aquests punts de recollida. Un cop recollits, en qualsevol de les visites que fan a la farmàcia diàriament per lliurar nous medicaments, són traslladats als seus magatzems i dipositats allà en contenidors estancs, ubicats alhora en una zona especialment identificada de les seves instal·lacions i separada dels productes farmacèutics. Des d’aquí, gestors autoritzats els porten fins a la Planta de Classificació d’Envasos i Residus de Medicaments situada a Tudela de Duero (Valladolid), instal·lació pionera i referència mundial en el tractament d’aquest tipus de residus.
En aquesta planta, l’aplicació de la intel·ligència artificial i la robòtica a la separació i classificació dels residus permeten ja reciclar gairebé el 70 % dels envasos. Un percentatge elevat al qual contribueix també l’esforç que la indústria farmacèutica duu a terme en matèria d’ecodisseny.
Durant les dues dècades de funcionament de SIGRE, les companyies farmacèutiques han aplicat més de 3.500 iniciatives en aquest àmbit afavorint, entre altres millores ambientals, que els envasos siguin més fàcilment reciclables.
Aquelles restes d’envasos que no es poden reciclar i les restes de medicaments s’aprofiten com a font d’energia, de manera que s’evita el consum de combustibles fòssils.