Societat

PARTICIPACIÓ ciutadana

Olost vota tornar a Osona i marxar del Lluçanès

El DOGC de l’11 de maig del 2023 va publicar la llei de creació de la comarca del Lluçanès. Si ja era un projecte que naixia coix, ara encara hi quedarà més si s’atén la voluntat dels veïns d’Olost: només per una cinquantena de vots de diferència han decidit deixar la comarca i tornar a Osona. Dels 1.100 veïns convocats, un total de 297 són partidaris d’iniciar el procés per sortir-ne i 249 en són contraris, mentre que 10 vots han estat en blanc i 8, nuls. L’Ajuntament va convocar la consulta afirmant que, si bé no qüestionen la pertinença a la comarca, no estan d’acord amb com s’estan fent les coses. Pere Martí, regidor de Participació Ciutadana, assegura que “el projecte original ha canviat molt” i que la Generalitat, després de guardar el projecte en un calaix, va aprovar a correcuita la creació de la nova comarca. Es refereix al fet que, només dos mesos després del seu naixement, Sant Feliu Sasserra va optar per tornar al Bages. A més, abans que es constituís la nova comarca, cinc municipis de la zona van decidir quedar tal com estaven. Actualment, el Lluçanès el conformen Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Martí d’Albars i Sobremunt.

El representant municipal considera que “la gota que va fer vessar el got” és que, a l’hora de fer els estatuts de l’administració transitòria que ha de conduir al futur Consell Comarcal del Lluçanès, Olost va presentar una sèrie d’esmenes per intentar que la futura comarca tingués una forma de govern més proporcionada. Segons Martí, la direcció general d’Administracions Locals va tombar aquestes propostes.

“Majoritàriament la gent ha votat sortir de la comarca i ara s’obre un procés complex per veure com fem efectiu aquest resultat”, va explicar l’alcalde, Gil Salvans, en declaracions a TV3. Ara el consistori vol reunir-se amb la direcció general d’Administració Local per exposar-los la situació i explorar possibilitats. Tot i que la consulta no era vinculant, el consistori es va comprometre a acatar-ne el resultat si la participació era significativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia