societat
La inflació fa que el 50% de les famílies ateses per Càritas no tingui una dieta adequada
Càritas Diocesana de Girona ha volgut alertar avui de “les conseqüències devastadores” que ha tingut l’alta inflació sobre les famílies més vulnerables ateses per l’entitat entre els anys 2022 i 2024. Entre d’altres xifres, destaca que un 50% dels famílies ateses no pot mantenir una alimentació adequada, que un 67% prescindeix de comprar productes frescos com carn i peix, que un 45% necessiten ajudes per sobreviure i fer front a despeses com les d’habitatge, subministraments o alimentació, i que un 90% renuncien a afrontar despeses imprevistes com una reparació del cotxe o de la llar.
Aquestes dades formen part d’un informe el elaborat l’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social de l’entitat, presentat avui, i en què també s’assenyala que un 16,6% de les llars han patit endarreriments en el pagament de l’habitatge i un 37,2% han tingut dificultats per mantenir al dia les factures de subministraments. “Aquesta circumstància deixa clara que les famílies donen prioritat al pagament d’habitatge i subministraments per evitar conseqüències greus com desnonaments, a canvi de retallades en altres necessitats, com l’alimentació o l’oci”, assenyala el responsable d’Anàlisi Social de Càritas a Girona, Caye Gómez, que destaca que els pujades sostingudes de la inflació els últims anys “han provocat que moltes famílies vulnerables es vegin atrapades en un espiral de precarietat i que tinguin serioses dificultats per accedir a serveis bàsics”.
Aquest escenari, destaca Càritas, ha provocat que moltes famílies s’hagin vist obligades a aplicar estratègies de supervivència per tal d’adaptar-se a la nova realitat econòmica que els envolta i que fa que més del 90% de les famílies han retallat la despesa en alimentació i que un 39% no pugui fer front a la despesa de medicaments. “Aquesta situació està colpejant, sobretot, a famílies amb infants i persones grans, i pot tenir conseqüències a llarg termini en la salut i el benestar dels seus membres, posa en risc la salut d’aquelles persones que necessiten de tractaments per patir malalties cròniques”, denuncia Gómez.
Pel que fa a la pobresa energètica, un 68% de les famílies no pot mantenir una temperatura adequada a la seva llar durant els mesos més freds.
Viure de relloguer
D’altra banda, segons informa l’agència ACN, en la presentació de l’informe també s’ha alertat que un 11% de les famílies ateses per Càritas Girona (unes 3.000 famílies) viuen de relloguer en habitacions per poder fer front a altres despeses. Des de l’entitat assenyalen que es tracta d’un fenomen “cada vegada més habitual” i que ja no és exclusiu de les grans ciutats, sinó que també l’han detectat a pobles de la demarcació. Tot i que el més habitual és que siguin famílies monoparentals, Càritas destaca que s’han trobat casos de pares amb fills a càrrec que comparteixen una habitació des de fa anys.
L’informe de Càritas també confirma que a les comarques gironines la majoria d’usuaris són els anomenats “treballadors pobres”. En concret, nou de cada deu famílies que van a l’entitat tenen ingressos de manera regular, però d’aquests, només un 17,5% disposen de més de 1.200 euros, si bé aquests són famílies amb nens. La gran majoria, però, es troba amb ingressos d’entre 300 i 900 euros, el que Caye Gómez ha qualificat de “condicions de supervivència”. Aquesta situació fa que el 90% dels atesos per Càritas no puguin fer front a qüestions “tan bàsiques com les despeses farmacèutiques”.
El problema, assenyala Gómez, és que han detectat que cada vegada hi ha menys famílies que es recuperen de les crisis i això fa que es quedin de manera “crònica” en l’exclusió. A banda, les que sí poden recuperar-se ho fan de manera menys ràpida del previst i les converteix en “víctimes perfectes” per a properes crisis.