Impulsen un model de cures per endarrerir l’ingrés a les residències de gent gran
El Departament de Drets Socials impulsa un nou model de cures per a la gent gran que es basi en l’atenció personalitzada i de forma deslocalitzada per “endarrerir al màxim” l’entrada dels usuaris en residències. La consellera Mònica Martínez Bravo ho ha explicat en una visita al SAIAR de Maçanet de la Selva, un servei similar al d’un centre de dia. En aquest espai, segons informa l’ACN, la gent gran pot fer diverses activitats i tallers per exercitar la memòria i l’estat físic dels usuaris. Per a la consellera, és una prioritat que les persones “estigui el màxim temps possible a la seva comunitat” i per això volen impulsar aquest model de centres com el que hi ha a Maçanet de la Selva. L’espai, en aquest cas, es comparteix amb el casal de la gent gran.
Maçanet de la Selva compta amb un SAIAR, un servei molt semblant a un centre de dia per a gent gran. Es tracta d’un espai on la gent pot venir a fer diverses activitats al llarg del dia. Els ofereixen tallers d’activitat física, tallers per exercitar la memòria i altres activitats de lleure. Aquest centre forma part d’una prova pilot que ha engegat la Generalitat per desplegar aquests centres arreu de Catalunya que ofereixin “una atenció centrada en les persones”, segons ha detallat la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo.
Aquest centre forma part del nou model de cures que vol impulsar el Departament arreu de Catalunya en què s’afavoreixi l’atenció de la gent gran “en pobles i ciutats” acompanyats de la seva comunitat social habitual. L’objectiu és que aquestes persones puguin mantenir el seu entorn al mateix temps que reben l’atenció necessària. Per a Martínez Bravo això permetrà “endarrerir al màxim” l’entrada d’aquestes persones en residències.
El SAIAR de Maçanet compta amb 25 places en total, 20 d’elles són públiques i les altres 5 són privades. De moment, ja tenen 19 usuaris apuntats. Malgrat tot, l’alcaldessa de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras, ha detallat que el centre pot arribar a atendre una cinquantena d’usuaris. La intenció és anar ampliant l’oferta de places en funció de com evolucioni el servei que impulsa ara el Govern.
Espai compartit amb el casal de la gent gran
La peculiaritat de l’espai de Maçanet de la Selva, però, és que el centre està al costat del casal de la gent gran. L’alcaldessa ha demanat a la consellera que en la mesura que es vagi “normalitzant” aquest servei arreu de Catalunya es busquin “espais de convivència” amb altres serveis municipals per a la gent gran. En aquesta ocasió, una part del local compta amb les instal·lacions del SAIAR i l’altra té el bar del casal de la gent gran. També hi ha un servei de perruqueria.
La sala del bar i l’espai principal del SAIAR de Maçanet, però, es comuniquen amb unes portes abatibles que permeten crear una única sala polivalent. En alguns casos, si el casal organitza sessions de ball i el SAIAR està tancat, poden obrir les portes i tenir una sala més gran. També si el SAIAR ha de fer alguna activitat especial, pot obrir les portes i ocupar tota la sala diàfana. La rehabilitació d’aquest local ha costat uns 500.000 euros. El 80% està finançat pel Departament de Drets Socials i el 20% restant, per la Diputació de Girona.