Societat

El Servei de Detecció i Intervenció ha atès 4.000 menors en 25 anys

L’equipament municipal ajuda infants, adolescents i joves migrants en situació de vulnerabilitat

El Servei de Detecció i Intervenció amb Infants, Adolescents i Joves migrats sols (SDI) de l’Ajuntament de Barcelona compleix 25 d’història i ho fa havent atès gairebé 4.000 persones. Amb els infants i adolescents menors d’edat es treballa la vinculació amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat, mentre que amb les persones joves es desenvolupa una intervenció socioeducativa individualitzada per acompanyar-los en la cerca de la seva autonomia personal. Són persones amb un alt grau de vulnerabilitat socioeconòmica, sense referents adults, habitualment amb un alt desconeixement de la xarxa i que viuen al carrer o a infrahabitatges. Tot plegat es veu agreujat pel desconeixement de l’idioma i per les dificultats generades des del marc normatiu per poder regularitzar la seva situació.

Fins al 2016, el SDI atenia una mitjana anual aproximada de 100 infants, i una xifra inferior de majors d’edat, tret d’un pic puntual de joves que procedien de l’Àfrica Occidental l’any 2011. A partir de 2016 es va produir un increment significatiu d’atencions dels nens i nenes, i es va assolir el màxim l’any 2018.

El servei ha anat creixent progressivament des que va obrir les portes l’any 1999, quan en formaven part tres professionals. L’any 2015, l’SDI comptava amb sis professionals, i el 2020 va fer un salt qualitatiu fins als 17 professionals. El passat setembre es van incorporar dos nous professionals més. Aquest increment reforçarà els equips que treballen a peu de carrer , amb l’objectiu de garantir els drets dels nens i nenes i acompanyar els processos de recuperació dels majors d’edat.

Són els equips especialitzats d’espai públic els que treballen la vinculació als serveis socials amb aquestes persones des del seu coneixement del que passa als carrers. En aquest procés també hi tenen un paper important l’equipament per allotjar joves en situació de sensellarisme Llar d’Oportunitats i el centre d’allotjament Maria Feixa, al qual es deriven els joves. Funcionen ininterrompudament com un dispositiu d’atenció integral per donar una resposta completa a joves d’entre 18 i 23 anys que, per la seva situació prèvia, es trobin en una situació d’alta vulnerabilitat social i desemparament sense referents familiars. Aquest dos serveis d’atenció social i allotjament són dos projectes d’innovació social, pioners i únics a l’Estat i que han atès des de la pandèmia un total de 360 joves.

A més a més, la ciutat compta amb el Centre Maria Feixa, un equipament pioner d’acolliment temporal per a persones sense llar inaugurat el 2018, quan es va erigir com el primer centre pensat i dissenyat específicament per a joves. Amb 21 places, el centre acull joves d’entre 18 i 21 anys, ampliable fins a 25 anys, que es troben en una situació d’exclusió i greu vulnerabilitat que han estat derivats des d’altres recursos de la xarxa d’atenció a persones vulnerables i sense llar de la ciutat de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.