Societat

societat

Encara una hora menys per estar alineats amb el sol

Més de 200 entitats reclamen a Europa que acabi el canvi horari el 2026

Proposen tornar al fus horari canviat per Franco el 1940

“Al sol li és igual el que decidim; ell gira igual i a l’estiu seguirem tenint llum i dies llargs”

Ja sembla un tema recurrent. Quan, com aquest cap de setmana, toca canviar el rellotge –les tres seran les dues–, tornen a aparèixer les veus que clamen per acabar amb el canvi horari que fem dos cops a l’any i també per restar encara una hora més a l’horari d’hivern per aconseguir estar alineats amb la llum del sol. Si això fos així, voldria dir que Catalunya es quedaria per sempre amb l’horari d’hivern de les Canàries, que és el que li correspon d’acord amb el seu fus horari natural, marcat pel meridià de Greenwich i que va ser modificat per decret per Franco l’any 1940 per adaptar-se a l’horari alemany.

Entre les iniciatives que estan lluitant per aconseguir el doble objectiu figura la Time Use Initiative, hereva dels promotors de la reforma horària a Catalunya i que ja ha aconseguit aglutinar més de 200 organitzacions internacionals que aquest novembre portaran a Luxemburg la seva proposta que cada país fixi el seu horari tenint en compte la seva orientació geogràfica. Ariadna Güell, directora de la Iniciativa pels Usos del Temps, explica que cada cop és més viable, en primer lloc perquè hi ha “un 60% de països que no canvien l’hora i funcionen” i perquè “ja estava a punt abans de la pandèmia, quan el Parlament Europeu s’hi va pronunciar a favor”. El tema està pendent de ser aprovat pel Consell d’Europa i per tant “ja estem a la meitat del camí”.

A Espanya el canvi s’ha de fer com a mínim fins a l’any 2026, ja que així està publicat al BOE, i és aquesta mateixa data la que el grup demana que es fixi a Brussel·les. Güell espera que la proposta que presentaran a Europa serveixi per reactivar el tema i acabar amb el canvi horari.

Una de les dificultats per arribar a un acord és la falta de consens sobre quin horari seria millor, si el d’estiu o el d’hivern. Així ho van exposar el grup d’experts consultats pel govern espanyol. Güell, en canvi, no té cap dubte al respecte. I quan vagin a Europa ja portaran els deures fets en aquest sentit. En el cas de Catalunya, la seva proposta, que assegura que està avalada per diferents estudis, és quedar-nos amb l’horari d’hivern i treure-li una hora més encara. “El plantejament és claríssim. A cada territori, les dotze del migdia han de coincidir amb el moment en què el sol està més alt. Hi ha prou evidència científica que com més alineat amb el sol, més bé per a la salut, per a l’economia i per a l’ecosistema”, hi afegeix Güell, que insisteix que fins i tot s’ha desmuntat la idea que ho fem per estalviar energia. “Els estudis que s’han fet ens diuen que queda igual o fins i tot que gastem més amb l’horari d’estiu.” Advoca per més sensibilització i acabar amb certs tòpics perquè “al sol li és igual el que decidim; ell gira igual i a l’estiu seguirem tenint llum i dies llargs”.

El neurocientífic de la UOC Diego Redolar avala la proposta de quedar-nos amb l’horari d’hivern. “Canviar una hora ens afecta els ritmes circadiaris perquè algunes hormones es generen en funció de l’hora, però en població sana en 24 hores ens adaptem al canvi; en canvi, a nivell biològic l’horari d’hivern va millor perquè l’hora de despertar-se està més en consonància amb l’hora del sol, està relacionat amb millor rendiment”. Guix hi afegeix: “El nostre cos pot continuar dormint amb llum del dia, però li costa dormir si a les deu de la nit és clar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia