Societat

la crònica

Els màrtirs del dia a dia

Mentre feien lloc a prop dels bancs del darrere de tot de la basílica de Sant Feliu per al seguici del bisbe, una dona no ho acabava d’entendre. “Vull veure el senyor bisbe, després ja m’apartaré.” Ho va entendre amb l’ajut d’una assistenta de la cerimònia i va deixar espai perquè el nou bisbe, fra Octavi Vilà, entrés pel passadís central amb bastó i mitra per oficiar l’homilia del dia del patró de la ciutat i de la diòcesi de Girona. “És la primera celebració de Sant Narcís, que per mi ha estat molt emotiva”, va reconèixer al final.

En la seva solemnitat, fra Octavi, el 115è bisbe de Girona, va referir-se a sant Narcís com a mestre i exemple en el camí “cap a la victòria de la fe”. L’antic abat de Poblet (Tarragona, 1961) va exposar que Narcís no havia vingut a ser servit sinó a servir.

Vilà va tenir paraules per a les persones que més pateixen a la ciutat, començant pels que no tenen un lloc on viure. “Cada nit, a la nostra ciutat, més d’un centenar de persones dormen al carrer perquè no tenen on aixoplugar-se.” Fra Octavi també va referir-se a persones que viuen en una situació de precarietat laboral o d’infrahabitatge: “Cada dia hi ha, a la nostra ciutat, gent que malviu en un espai reduït, en males condicions i que, a més, corre el risc de perdre aquest mínim habitatge i quedar-se al carrer.” També va tenir un record per a les persones que estan soles sense voler-ho, “sense una veu càlida que faci sentir-los estima”.

Per això, el nou bisbe de Girona va demanar la intercessió de sant Narcís per donar un cop de mà als més necessitats, per rebel·lar-se contra la injustícia. Va fer esment, entre moltes altres desigualtats, dels abusos a infants, de la “violència a la llar”que pateixen moltes dones i de les persones que intenten arribar a Europa i que moren al Mediterrani. Totes aquestes persones pobres, que pateixen violència i marginació són “els màrtirs del nostre dia a dia, els màrtirs de la porta del costat, aquells qui com sant Narcís sostenen amb heroisme una lluita desigual”. En la cerimònia hi havia, entre altres autoritats, els exalcaldes de Girona Joaquim Nadal i Anna Pagans i l’actual vicealcaldessa, Gemma Geis.

La setmana passada, Càritas Diocesana de Girona presentava l’informe de l’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social de l’entitat. Segons dades aportades, un 11% de les famílies ateses per Càritas Girona a la diòcesi (unes 3.000 famílies) viuen de relloguer en habitacions per fer front a les altres despeses.Al final, fra Octavi va referir-se al bisbe i abat Oliva, que apel·lava en el segle XI a posar fi a guerres i excessos. A la tarda, el bisbe expressava els seus sentiments de manera pública. “Avui hem celebrat el nostre patró, el màrtir sant Narcís. Per primer cop he pogut compartir amb els meus conciutadans gironins aquesta entranyable festa que ens uneix i ens agermana”, deia en una coneguda xarxa social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.