Societat

gastronomia

Donar a conèixer els millors olis i relacionar-los amb la gastronomia

Els Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya serà sens dubte un gran revulsiu per al sector. Es donaran en les categories següents: olis d’oliva verge extra de grans productors (lots de més de 3.000 litres), en què es premiaran els millors “fruitat verd intens”, “fruitat verd mitjà”, “fruitat verd lleuger” i “fruitat madur”. Una segona categoria seran els olis d’oliva verge extra de petits productors (lots de 100 fins a 3.000 litres) i també en aquest cas es premiaran els “fruitat verd intens”, “fruitat verd mitjà”, “fruitat verd lleuger” i “fruitat madur”. Altres categories que es distingiran seran la dels olis de producció ecològica (que hauran d’estar certificats pel CCPAE), els olis monovarietals i els olis elaborats en projectes de recuperació de varietats autòctones. També hi haurà un premi al millor maridatge, la combinació culinària i versatilitat gastronòmica i un altre al millor embalatge (packaging). En aquest cas se seleccionaran els tres olis presentats en un embalatge més innovador i atractiu (sempre en ampolla de vidre o llauna, mai de plàstic). Amb tots els olis premiats, es farà una guia dels millors olis de Catalunya.

Cada vegada el món és més conscient dels beneficis de l’oli, que ja s’anomena or líquid, però Catalunya té pendent que l’oli sigui considerat com el que és i entri en el circuit de l’alta gastronomia. En el saló Alimentària que es va fer l’any passat, una de les novetats va ser una exposició de cent olis d’oliva verga extra de l’Estat, entre els quals n’hi havia diversos de catalans, una de les zones on l’oli té més qualitat. Enguany es tornarà a fer aquesta exposició i en el darrer Gastronomic Forum Barcelona l’oli no només hi va ser present en diversos estands, sinó que també va haver conferències al voltant seu. Són diverses maneres de prestigiar un producte, dit ja or verd, que malgrat ser de gran qualitat encara no és percebut com el vi, un sector que en els darrers anys ha treballat molt per posicionar-se. Aquest mes de novembre s’està fent a Barcelona i la seva àrea una iniciativa per lligar l’OOVE amb l’alta gastronomia. Durant tot el mes una trentena de restaurants participen en la Ruta de la Cuina de l’Oli, organitzat per Olis Bargalló, una firma dedicada a l’oli des de fa quatre generacions. Entre altres hi participen restaurants gastronòmics com Catalina, La Gormanda, La Bonaigua, Semproniana, Xavier Pellicer, Quirat, Gaig, Compartir i Amar. Durant un mes la idea és que aquests restaurants descobreixin als seus clients els olis d’oliva verga extra a través dels seus plats elaborats amb les monovarietals arbequina i picual. D’aquesta manera els olis sortiran a la carta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.