L'esquí, la cara; els hotels, la creu

L'abundància de neu de qualitat omplirà les estacions d'esquí catalanes mentre que l'ocupació hotelera baixa al 60%

Aquesta Set­mana Santa és com una moneda. I la cara serà per a les esta­ci­ons d'esquí. Totes les esta­ci­ons cata­la­nes pre­ve­uen una gran assistència d'esquia­dors gràcies als grui­xos de neu que acu­mu­len des de Nadal i que s'han vist incre­men­tats en les dar­re­res hores. De fet, aquest mal temps de dar­rera hora és l'únic però que tenen ja que ha fet que alguns turis­tes hagin mar­xat del Piri­neu abans d'hora i pot fer que algun altre es repensi la des­ti­nació ja que aquesta Set­mana Santa cau en abril i, per tant, com­pe­teix amb les des­ti­na­ci­ons de platja.

Allar­gar fins al maig

La presència des­bor­dant de neu a les esta­ci­ons cata­la­nes –amb grui­xos de fins a 350 centímetres a Vaquèira-Beret, 240 a Por­tainé o 230 a Vall­ter 2000– ha fet, fins i tot, que algu­nes es plan­te­gin allar­gar la tem­po­rada que, ini­ci­al­ment, havia d'aca­bar aquest cap de set­mana. Entre aques­tes hi ha Boí-Taüll, que tan­carà por­tes el 10 de maig, la Mase­lla, que ho farà al maig però sense deter­mi­nar encara quin dia, i Vaquèira-Beret o Vall de Núria, que ho faran el cap de set­mana vinent. Les esta­ci­ons d'esquí acos­tu­men a con­trac­tar els tre­ba­lla­dors per tem­po­ra­des tan­ca­des i per aquesta raó els és força difícil allar­gar tem­po­ra­des encara que, com va pas­sar l'any pas­sat, en una de força dolenta les millors neva­des els arri­bin al final.

La crisi, als hotels

La creu de la Set­mana Santa serà per als hotels. Ni en el cas de les esta­ci­ons d'esquí es pre­veu una ocu­pació impor­tant. El pre­si­dent de l'Asso­ci­ació cata­lana d'Esta­ci­ons d'Esquí i Mun­ta­nya (ACEM), Joa­quim Alsina, va afir­mar dime­cres que tot i que «gai­rebé no es recorda una tem­po­rada com l'actual» ha aug­men­tat el nom­bre d'esquia­dors que pugen al matí i mar­xen a la nit. «Fins i tot», rebla Alsina, «n'hi ha alguns que vénen molt aviat i tor­nen a dinar a casa». Aquesta situ­ació ha pro­vo­cat que la pre­visió amb què tre­ba­llen les dife­rents patro­nals del sec­tor és que les ocu­pa­ci­ons turísti­ques no arri­ba­ran a les de l'any pas­sat i que s'acos­ta­ran, en la mit­jana cata­lana, al 60%. D'aquesta manera, el pre­si­dent de la Fede­ració d'Hos­ta­le­ria de Lleida, Juan Anto­nio Ser­rano, expli­cava dime­cres que tot i que la pre­visió és que els esta­bli­ments de mun­ta­nya arri­bin al 90% els dies de festa, la mit­jana de la set­mana serà del 50 o 60%. Ser­rano afe­gia que part de la dava­llada res­pecte a les dades de l'any pas­sat es deu al fet que aquest any la Set­mana Santa lluita amb les des­ti­na­ci­ons de costa però també amb la crisi. De fet, el pre­si­dent de l'enti­tat expli­cava que durant tot l'hivern la des­pesa en res­tau­ració ha cai­gut entre un 8 i un 10%.

Pel que fa a les comar­ques giro­ni­nes, l'ocu­pació de Set­mana Santa es pre­veu que sigui cap a un 15% infe­rior a la de l'any pas­sat, segons dades faci­li­ta­des per la Fede­ració d'Hos­ta­le­ria. Es cal­cula que estan oberts apro­xi­ma­da­ment el 60% dels hotels a la demar­cació durant aquests dies. A la zona de la Costa Brava sud, la pre­visió d'ocu­pació és d'entre el 70 i el 80% i a la Costa Brava nord i cen­tre, el nivell d'ocu­pació es cal­cula que oscil·li al vol­tant del 60 i el 75% en els qua­tre dies fes­tius. A la ciu­tat de Girona, es pre­veu que l'ocu­pació serà del 40% de les pla­ces hote­le­res durant tota la set­mana i, con­cre­ta­ment els qua­tre dies fes­tius, del 10 al 13 d'abril, s'incre­men­tarà fins al 65 i el 75%. A la Cer­da­nya, el sec­tor hote­ler espera una ocu­pació mit­jana del 80% els dies fes­tius. A la comarca del Ripollès, hi ha una pre­visió d'ocu­pació del vol­tant del 80% a par­tir de dime­cres i fins dilluns.

Quant a la Costa Dau­rada, només el 77% dels hotels de Salou, Cam­brils i la Pineda obri­ran les seves por­tes amb una ocu­pació pre­vista del 60%, cinc punts per sota de la de l'any pas­sat. També s'espera que l'ocu­pació a la ciu­tat de Bar­ce­lona sigui infe­rior a la de l'any pas­sat. La Con­fe­de­ració Espa­nyola d'Hotels i Allot­ja­ments Turístics pre­veu que l'ocu­pació hote­lera a la ciu­tat arri­barà al 75%, deu punts menys que l'any pas­sat.

De la seva banda, la Con­fe­de­ració Cata­lana d'Agro­tu­risme i Turisme Rural pre­veu que l'ocu­pació de dijous a dilluns s'acosti al 85% i al 95% en el cas de les cases que es llo­guen sen­ce­res.

LES DADES

Principals precipitacions de les darreres 48 hores
Falset
106,1 litres per m²
Torredembarra
98,5 litres per m²
Espot
73,8 litres per m²
Vila-rodona
70,5 litres per m²
El Vendrell
70,2 litres per m²
Prades
68,6 litres per m²

La previsió de pluges fa que obrin les comportes dels embassaments

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va veure obligada ahir a obrir les comportes de l'embassaments de la Baells, al Berguedà, en principi durant 24 hores, a causa de la previsió de fortes pluges. El pantà es troba al 95,7% de la seva capacitat i emmagatzema 104,7 hectòmetres cúbics. Fonts de l'ACA van explicar ahir que en les pròximes hores també es poden obrir les comportes dels embassaments de Sau i Susqueda, a la conca del Ter, que estan al 81,1% i el 97%, respectivament, si les pluges continuen. I, de fet, les previsions meteorològiques apunten a una Setmana Santa passada per aigua i amb fred. Les previsions concreten que avui serà un dia assolellat mentre que divendres tornarien les pluges. Concretament, el Servei Meteorològic de Catalunya indica a la seva plana web que les precipitacions arribaran al llarg de la tarda, i començaran per l'oest del país i s'estendran ràpidament per arribar pràcticament arreu del Principat. Tot i que les previsions a més llarg termini no són fiables, d'entrada es preveu que la situació anirà millorant, però molt a poc a poc, fet que provocarà que tant dissabte com diumenge hi puguin haver episodis de pluges o cel tapat. Les precipitacions poden provocar que els embassaments catalans augmentin encara més el seu nivell de reserves, que dimecres estaven en el més alt en els darrers 24 anys amb 615 hectòmetres cúbics d'aigua emmagatzemats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.